Евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори, които тази нощ навлязоха в петия си ден, съобщават "Политико" и Гардиън".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в "Туитър" една дума - "Споразумение".

Безсъние в Брюксел: Срещата на върха продължава (и продължава)

Безсъние в Брюксел: Срещата на върха продължава (и продължава)

За да бъде подобрен рекордът, евролидерите трябва да продължат да преговарят до 06,05 часа тази сутрин местно време

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността. 

Фондът за възстановяване, Next Generation EU, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.

Ключова част от сделката е нов елемент в политиката на ЕС: Европейската комисия ще набере голямо финансиране от пазарите и след това голяма част от парите ще бъдат предоставени като безвъзмездна помощ, а не като заеми.

Грантовете принуждават блока да събере пари, за да плати заемите до 2058 г. Парите ще бъдат събрани от нови данъци и с други методи.

Шарл Мишел с ново компромисно предложение

Шарл Мишел с ново компромисно предложение

Грантовете се орязват, а кредитите се увеличават

Споразумението беше постигнато в 05,30 часа, на петия ден от началото на срещата на върха, която се превръща в една от най-продължителните в историята на ЕС.

"Добро утро на всички", заяви Мишел в началото на пресконференция малко преди 06,00 часа. "Направихме го! Европа е сила. Европа е обединена!", обяви той.

Това бе първата присъствена среща на държавните ръководители на страните членки от наложената блокада през март. Разговорите се проведоха при извънредни противоепидемични мерки. Лидерите често носиха маски и се срещаха в далеч по-голяма зала от нормалното, за да спазват социална дистанция. Делегациите бяха ограничени до шестима представители от традиционните 19.

14 ключови момента на тежките преговори на евролидерите

14 ключови момента на тежките преговори на евролидерите

Няма ги добрите стари времена

Седемгодишният бюджет на ЕС - Многогодишната финансова рамка - беше по-трудно договорен заради Брекзит. Националните столици и евроинституциите ще трябва да запълнят дупка от 10 милиарда евро на година или повече, оставена от излизането на Великобритания от Общността. Обединеното кралство бе една от държавите с най-големи вноски в бюджета на ЕС.

Новината за сключеното споразумение качи еврото спрямо долара до $1.145.

Снимка 488879

Източник: ЕПА

Президентът на Франция Еманюел Макрон описа постигнатото като "исторически ден за Европа".

Голяма заслуга за сключване на сделката имат Франция и Германия. Както отбелязва "Политико", отне три години, но най-накрая френско-германският двигател изръмжа в сърцето на Европа.

Способността на Берлин и Париж да договорят план за европейски държави с общ дълг на пазарите - немислимо извън контекста на голям икономически шок, причинен от пандемия - изглежда поставя начало на нов модел на широко европейско сътрудничество.

Изтощени, евролидерите съумяха да се договорят въпреки съпротивата на "Пестеливата четворка" (Холандия, Австрия, Швеция и Дания), която настояваше за драстично намаляване на грантовете към плана за възстановяване.

Пробивът дойде след ново предложение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел ЕС да плати 390 милиарда евро в грантове и 360 милиарда евро в заеми. От тези €390 млрд. 312,5 милиарда евро са в отговор на коронавируса, а допълнителни 77,5 милиарда евро по-малко свързани с пандемията.

Италия е най-големият бенефициент. Тя ще получи безпрецедентните 209 милиарда евро според новия план, от които 82 милиарда евро в грантове и 127 милиарда евро в заеми. Оригиналното предложение на Европейската комисия беше 173 милиарда евро, въпреки че грантовете са намалени с 3,8 милиарда евро, докато заемите са увеличени с 38,8 милиарда евро.

Снимка 488878

Източник: ЕПА

"Пестеливите" настояваха първоначалното предложение на Европейската комисия от 500 милиарда евро в грантове да бъде намалено до 350 милиарда евро, което разочарова Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Премиерът на Италия Джузепе Конте предупреди холандския си колега Марк Рюте, който води групата на "пестеливите" за намаляване на нивото на грантовете, че той може да се превърне в герой в Холандия, но ще бъде обвиняван от останала Европа заради липса на солидарност.

Меркел: Добър сигнал

Меркел: Добър сигнал

Планът за възстановяване е историческа промяна на нашата Европа и еврозоната, обяви Макрон

Но новата формула на Мишел, представена по време на двустранни разговори с лидерите извън пленарните сесии, най-накрая получи задължителното единодушно одобрение на правителствените ръководители.

Снимка 488877

Източник: ЕПА

Като част от сделката "пестеливите" ще получат значително увеличение на отстъпките, които получават, свързани с вноските към бюджета, което напомня за 1984 г., когато Маргарет Тачър си осигури намаляване на приноса на Великобритания към евробюджета.

Не бих го нарекъл историческо споразумение, сдържан Марк Рюте

Не бих го нарекъл историческо споразумение, сдържан Марк Рюте

Нашите отношения с европейските партньори остават силни въпреки тежките преговори

Където има опасения, че не са прилагани реформи от реципиентите, всеки един лидер може да спре отпускането на парите и да поиска среща на върха, на която да бъде дебатиран казусът.

За върховенството на закона Франция, Германия и други държави искаха да се обвърже с еврофондовете, но правителствата на Унгария и Полша, които са обвинявани, че нарушават независимостта на съдебната власт и правата на малцинствата, отхвърлиха този план. Те обаче постигнаха компромис. Приемането на механизъм за върховенството на закона се отлага за друг ден, но ще се приеме с квалифицирано мнозинство.

Конте удовлетворен от историческото споразумение - Италия получава €209 млрд.

Конте удовлетворен от историческото споразумение - Италия получава €209 млрд.

Конте обеща Италия да използва парите за възстановяване за прокарване на реформи

Финалната сделка също клони в полза на Полша след премахване на искането да се обвържат парите за зелен преход с целта въглеродно неутрална Европа до 2050 г., което смая активисти и евродепутати.

Полша, която се очаква да получи 37 милиарда евро в грантове от фонда, плюс потенциално милиарди евро от фонд за преход към зелена енергия и изоставяне на въглищата, е единствената страна членка на ЕС, която не е обещала да изпълни целта до 2050 г.

Полша и Унгария доволни: Споразумението не обвързва върховенството на закона с евросредствата
Обновена

Полша и Унгария доволни: Споразумението не обвързва върховенството на закона с евросредствата

Щастлив съм да заявя, че ние преодоляхме кризите, които заплашваха ЕС

Мишел също осигури споразумение за Многогодишната финансова рамка на ЕС, макар че евролидерите ще срещнат сериозна опозиция в Европейския парламент. Законодателният орган поиска седемгодишната бюджетна рамка да бъде с 229 милиарда евро по-голяма от оригиналния план на Мишел. В крайна сметка сега финалното споразумение се оказа още по-малко. Дипломати отдавна възприемат исканията на Европейския парламент като някаква шега.

Продължилата пет дни среща на върха е най-дългата от разговорите на евролидерите в Ница в края на 2000 г.

Next Generation EU е нов инструмент за възстановяване за периода 2021—2024 г. в размер на 750 милиарда евро, с който бюджетът на ЕС ще се увеличи с ново финансиране, набрано на финансовите пазари. Той е прикрепен към подсилен дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г.

Можете да разгледате финалното споразумение тук.