Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е "много щастлива" с постигнатото споразумение и "облекчена", че евролидерите успяха да се договорят, информира "Политико".

Тя подчерта, че необичайни времена зоват за изключителни усилия. По думите й разговорите продължиха също "необичайно" продължително.

Меркел също отбеляза, че разговорите са били тежки и заради това са продължили толкова дълго. Тя също знае, че ще има тежки преговори с Европейския парламент, но въпреки това постигнатото споразумение изпраща "добър сигнал" на Европа.

Евролидерите със споразумение след исторически маратон
Обновена

Евролидерите със споразумение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро

На съвместна пресконференция с Меркел френският лидер Еманюел Макрон приветства факта, че е приет механизъм по отношение на увеличаване на общия дълг.

"Искам всеки да измери пропътуването разстояние за два месеца...за два месеца успяхме да постигнем консенсус", подчерта той.

"Планът за възстановяване е историческа промяна на нашата Европа и еврозоната", продължи Макрон.

Френският лидер иначе изрази съжаление, че в сделката са запазени отстъпките за бюджетните вноски, но той отбеляза, че ще има различна битка, тъй като изисква промяна.

Безсъние в Брюксел: Срещата на върха продължава (и продължава)

Безсъние в Брюксел: Срещата на върха продължава (и продължава)

За да бъде подобрен рекордът, евролидерите трябва да продължат да преговарят до 06,05 часа тази сутрин местно време

Еманюел Макрон каза, че Германия не е приела увеличение на отстъпките за разлика от други.

По думите му реалността от последните дни е, че Германия, Франция, Италия и други се съгласиха да прехвърлят пари на други държави, за да ги убедят.

Това перфектният механизъм ли е? Не, но ние ще успеем да променим нещо фундаментално...което е да заемаме общо и да имаме истински механизъм за трансфер, отбеляза той.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че споразумението е добър резултат за Европа и страната му. Той благодари на всичките си колеги, особено на "Пестеливата четворка", в която влизат Холандия, Швеция, Дания и Австрия.

"Страхотно споразумение за Европа, страхотно споразумение за Испания. Дневният ред на ЕС и дневният ред на Испания са в абсолютен синхрон", доволен испанският премиер Педро Санчес.

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.