Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че постигнатият резултат е в рамките на поставените от страната му граници и не постави някакъв прецеден за общ дълг на ЕС в бъдеще, информира "Политико".

Меркел: Добър сигнал

Меркел: Добър сигнал

Планът за възстановяване е историческа промяна на нашата Европа и еврозоната, обяви Макрон

Той отказа да назове сключената сделка "историческа" за разлика от някои негови колеги. "Това е термин, който не бих използвал", подчерта Рюте.

Иначе лидерът на Холандия похвали договорения модел на управление, който дава на Холандия (и на всяка друга страна членка) възможност да задейства "извънредна спирачка" при плащанията, ако сметне, че дадено правителството не е изпълнило обещанията за реформа.

Това също е в интерес на Европейската комисия, според Рюте.

Евролидерите със споразумение след исторически маратон
Обновена

Евролидерите със споразумение след исторически маратон

Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро

"Комисията също смята, че тази извънредна спирачка ще им помогне да направят необходимите приготовления с държавите", отбеляза министър-председателят на Холандия.

Исканията на Холандия, Австрия, Дания и Швеция ("Пестеливата четворка") усложниха преговорите на евролидерите, които продължиха пет дни вместо първоначално планираната двудневна среща.

Рюте не вижда разочаровани от сделката.

"Нашите отношения с европейските партньори остават силни въпреки тежките преговори", увери той.

Безсъние в Брюксел: Срещата на върха продължава (и продължава)

Безсъние в Брюксел: Срещата на върха продължава (и продължава)

За да бъде подобрен рекордът, евролидерите трябва да продължат да преговарят до 06,05 часа тази сутрин местно време

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.