Премиерите на Полша и Унгария изразиха задоволството си от размера на бюджета и от съгласуваните мерки как ще бъде управляван, информира "Политико".

Виктор Орбан и Матеуш Моравецки дадоха пресконференция след края на петдневния маратон, който завърши с историческо споразумение.

"Щастлив съм да заявя, че ние преодоляхме кризите, които заплашваха ЕС", каза Моравецки. Той особено наблегна на това, че в предложеното споразумение няма пряка връзка между върховенството на закона и отпускането на евросредствата.

"Този механизъм, който все още трябва да бъде създаден, ще трябва да бъде потвърден от Европейския съвет. Нищо не може да се случи тук без съгласието на Вишеградската четворка, защото Европейският съвет означава единодушие", обясни полският лидер.

"Не съм съгласен с обвиненията, че Полша нарушава върховенството на закона. Ние сме в неравен диалог с европейските институции. Това са два отделни въпроса и ние поддържаме това в заключенията. Ние искаме върховенство на закона, но ние също искаме финансова дисциплина", подчерта той.

Моравецки също приветства "по-добрите условия" за Полша що се отнася условията и целите за зелена икономика и борбата с климата.

Виктор Орбан похвали Варшава за усилията на срещата на върха. Той подчерта, че Матеуш Моравецки се е проявил като лидер на Вишеградската четворка. Орбан подчерта, че Моравецки никога няма да го каже, но фактът е, че той донесе милиарди евро на полския народ.

Ние постигнахме всички наши цели и поради тази причина не само поляците, но и унгарският народ може да бъде щастлив тази сутрин, каза Орбан.

Моравецки похвали Унгария за успеха на преговорите.

Орбан и Моравецки обявиха, че са осуетили всички опити за обвързване на върховенството на закона с бюджета.

"Разбира се, числата са важни, но ние сме горди народи. Гордостта е толкова важна, дори и повече", заяви Орбан.

"Преди преговорите и дори по време на преговорите имаше някои опити...не мога да кажа да бъдем унижени, но най-малко да ни образоват за нашето върховенство на закона. И ние не само успяхме да получим голям пакет от средства, но защитихме и гордостта на нашите народи", доволен унгарският министър-председател.

Орбан отбеляза, че са заявили много ясно, че е неприемливо, особено за тези, които са наследили върховенството на закона, да ги критикуват, бойците за свобода, които излязоха от много тежки комунистически времена.

Никой не може да образова страната на "Солидарност" или страната на "революцията от 56-та", категоричен той.

Моравецки добави, че страните също са поискали да се приключат дисциплинарните процедури по член 7 от Договорите на ЕС срещу Унгария и Полша.

Запитан как успя да договори допълнителни пари за Унгария на преговорите, Орбан отговори, че "това е неговата тайна".

"Имам някои предимства, които просто изхождат от факта, че аз съм стар човек и това не е първата ми среща на върха. Преди седем години направих същото...политическият опит си казва думата, особено във финалните моменти", обясни той.

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.