Унгария обвини Австрия, че бърка солидарността с глупостта, след като Виена обяви, че държавите, които не приемат разпределената им от Европейския съюз квота за прием на бежанци, трябва да бъдат санкционирани, съобщава „Франс прес”.     

Австрийският канцлер Вернер Файман по-рано изтъкна, че на страните, които не съдействат на програмата за квотите и получат повече пари от ЕС, отколкото влагат, трябва да бъдат прекъснати парите от европейските фондове.

"Австрийският канцлер не вижда разликата между солидарност и глупост”, коментира унгарският външен министър Петер Сийярто и допълни: "Солидарност означава да помагаш на хората, които са в опасност там, където живеят, и да им помогнеш да се върнат, когато конфликта приключи."

Глупост е да оставиш стотици хиляди, милиони хора да влязат безконтролно в Европа, където и европейците и мигрантите виждат, че те тук няма да получат това, на което са се надявали”, подчерта още унгарският първи дипломат.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също заплаши със законови действия срещу страните, които откажат да приемат бежанските си квоти, като специално спомена Унгария и Словакия. Според действащия план за преразпределение на 160 000 мигранти Словакия и Унгария трябва да приемат по 2300 души всяка. До момента самият процес е изключително бавен и по-малко от 300 души са настанени по програмата на страните в ЕС.