Унгария ще изпрати повече полицаи и войници, които да патрулират по нейните южни граници. Това обяви вътрешният министър Шандор Пинтер, цитиран от „Ройтерс”. В цялата страна се обявява извънредно положение в отговор на мигрантската криза.

Унгария обяви това, след като няколко държави на Балканите взеха допълнителни мерки, за да се предпазят от мигрантите.

„Унгария ще засили защитата на границите си. Обявяваме кризисна ситуация заради миграцията за цялата държава”, обяви Пинтер пред журналисти.

Той допълни, че Словения, Хърватия и Сърбия са предприели всички стъпки, за да ограничат броя на мигрантите, на които се позволява да преминат през границите им.

Шандор Пинтер заяви, че Унгария също прави подготовки по протежение на границата с Румъния, за да бъде способна да издигне ограда в рамките на 10 дни, ако е необходимо. Унгария вече построи ограда по границите със Сърбия и Хърватия.

Според унгарските власти мерките са необходими заради неизвестните ефекти, които могат да се появят от затварянето на западния балкански маршрут за мигрантите. През изминалите седмици средно по 100 души са влизали незаконно в Унгария през нейната южна граница.

В операцията по границата със Сърбия се очаква да се включат 1500 войници.