Виктор Орбан и неговата партия Фидес вероятно ще спечелят парламентарните избори в неделя. Не е ясно само с колко процента. Европа и Унгария обаче трябва да се готвят за нова конфронтация, прогнозира Дойче веле.

От 1989 година насам изборите в Унгария винаги протичат в изострена атмосфера. Сегашната атмосфера обаче, преди парламентарните избори в неделя, е нажежена, както никога досега. Премиерът Виктор Орбан и неговата партия Фидес говорят за "най-важните избори за Унгария", при които било заложено на карта съществуването на унгарската нация, застрашена от "мигранти" и "чужди сили". За левите и десни опозиционни партии пък става дума за спасяването на демокрацията и правовата държава. Все пак става дума за много сериозни неща, дори да приемем, че това е само изборна реторика. Както за Унгария, така и за Европа. Защото Виктор Орбан е един вид европейски пионер в много отношения. Той беше първият премиер на страна членка на ЕС, който създаде т.нар. либерална държава, в която редица юридически и демократични механизми и принципи функционират само формално. Затова парламентарните избори в малката десетмилионна Унгария имат голямо значение и за ЕС.

Изборите са "свободни, но нечестни"

Промяната в Унгария се забелязва веднага и в избирателната система. Ще бъдат избрани 199 депутати. 106 от тях ще бъдат избрани в един тур на мажоритарен принцип. А 93-ма ще бъдат излъчени от партийни листи, на пропорционален принцип. Още преди миналите избори избирателните окръзи в Унгария бяха прекроени по вкуса на Фидес. Членовете на унгарското малцинство в чужбина, които имат унгарско гражданство могат да гласуват за партийните листи и по пощата. А унгарските граждини, работещи в чужбина, могат да гласуват само лично в посолствата и консулските отдели. Именно поради тези рамкови условия, независими наблюдатели на изборите и експерти говорят за "свободни, но нечестни" избори, тъй като партията на Орбан предварително си е осигурила по-изгодни позиции.

На последните парламентарни избори на Фидес бяха достатъчни и 44 процента от гласовете, за да спечели две трети мнозинство в парламента. Под въпрос е дали Орбан и партията Фидес ще потворят успеха си от 2014 година. Понастоящем нито един изследовател на изборите не смее да даде сигурна прогноза. Резултатите от анкетите се разминават отчасти коренно. Най-вероятният сценарий е партията Фидес да постигне абсолютно мнозинство, но да не спечели две-трети мнозинство. Всичко ще зависи от това, в колко избирателни окръзи опозиционните партии ще се обединят около един общ кандидат. Ако те не го сторят, победата на Фидес е в кърпа вързана. Защото партията на Орбан е толкова силна, колкото всички опозиционни партии, взети заедно. Фидес разполага не само с най-голям, но и с най-дисциплиниран електорат.

Унгарският парламент е "празна черупка"

Спечелването на две трети мнозинство би било преди всичко въпрос на престиж за Виктор Орбан. То ще бъде от голямо символично значение във вътрешно и външнополитически план. Защото през последните осем години от своето управление Орбан прекрои почти напълно страната, използвайки именно мнозинството си от две трети. Обществено-правните и частните медии в голяма степен са под контрола на правителството или са собственост на приближени до Орбан лица. В държавната администрация беше извършена пълна смяна на елитите, а на възлови постове в правосъдието бяха назначени верни на Орбан изпълнители.

Дори унгарският парламент е "празна черупка", тъй като вече почти не заседава, казва философът Гашпар Миклош Тамаш. Той твърди, че властта на Орбан е така дългосрочно циментирана, че дори и в опозиция той ще си остане най-силният мъж в Унгария. Въпреки това запазването на властта е от екзистенциално значение за Орбан. Защото става дума за оцеляването на една "държава на мафията", както се изразяват опозиционерите. Това е плакативен израз за това, че през последните години близки до Орбан бизнесмени и партийни функционери натрупаха несметни богатства, много често чрез съмнителни и непрозрачни методи.

Силно поляризиране

Независими експерти намират израза "държава на мафията" за пресилен и неточен. Консервативният икономист Ласло Чаба от централноевропейския университет в Будапеща казва, че Виктор Орбан управлява чрез "свърхрегулация" и атакува мощно икономиката на средното съсловие. А това, че "олигарсите на Орбан" са натрупали богатства по този начин, е феномен, който е характерен за целия регион. Либералният икономист Андраш Инотай пък говори за една "васална държава", в която богатството на фирмите е зависимо от Орбан. През последните месеци нарасна и общественото възмущение от безбройните корупционни афери в Унгария. Корупцията е една от основните изборни теми на опозицията. Виктор Орбан пък се противопоставя, като се опитва да поляризира унгарското общество. Ако не останел на власт, унгарщината щяла да бъде съсипана и Унгария щяла да пропадне. Подобна реторика може да означава само едно: в случай на нова победа на Орбан и Фидес, никой не бива да се надява на успокояване на положението. Още след спечелените през 2014 година избори, Орбан отхвърли идеята на съпартийците си за провеждане на по-прагматичен политически курс. Сега унгарците и Европа трябва пак да се готвят за нова конфронтация.