Външният министър на Унгария Петер Сиярто атакува Финландия, която е ротационен председател на Европейския съюз, за това, че не е успяла да постигне по-нататъшно разширяване на Общността с влизането на страните от Западните Балкани, съобщава "Франс прес".

Финландия, като председател на ЕС, е отговорна за "огромния провал" по отношение на разширяването, изтъкна Сиярто след среща с колегите си от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Унгария и Словакия) в Прага.

"Те са първото председателство, което не успя да отвори нито една (преговорна) глава с никоя от кандидатките - това никога не се е случвало досега", подчерта унгарският първи дипломат.

Това, добави той, било "огромна, огромна грешка".

По време на срещата на високо равнище на ЕС през октомври Франция предизвика гняв, след като блокира началото на преговорите за разширяване със Северна Македония и Албания.

Преговорите с двете страни бяха защитени от Германия и бяха подкрепени от Европейската комисия и от повечето страни членки.

"Ние установяваме, че отлагането на разширяването и поставянето на пречки пред пътя към разширяването е политика, която напълно противоречи на европейските интереси", настоя Петер Сиярто.

"Черна гора има само една оставаща глава, но финландското председателство не можа да я отвори", добави той.

Еврокомисарят, излъчен от Унгария в новата Европейска комисия, отговаря за разширяването и политиката на съседство. По този повод Сиярто подчерта, че разширяването е в "добри ръце" в лицето на Оливер Вархели.

"Като централноевропейски страни, живеещи в съседство, ние разбираме малко по-добре от други страни членки на ЕС колко е важно Общността от икономическа, политическа, стратегическа перспектив и от гледна точка на сигурността да продължи напред с разширяването", добави унгарският външен министър.