Унгария смята, че новото предложение на председателството на Европейския съюз за обвързване на бъдещата помощ на ЕС с условия за върховенство на закона е "неприемливо". Това обяви министърът на правосъдието на Унгария Джудит Варга, цитирана от "Ройтерс".

Тя заяви във "Фейсбук", че предложението, направено тази седмица от Германия като настоящ ротационен председател на ЕС, би означавало едностранно изменение на учредителните договори на Общността. По този начин самото това би нарушило върховенството на закона и представлявало "изнудване".

Компромисът на Германия за еврофондовете бил "капитулация пред Виктор Орбан"

Компромисът на Германия за еврофондовете бил "капитулация пред Виктор Орбан"

Планът беше остро критикуван от Холандия

Унгария често влиза в пререкания с ЕС заради предполагаемо отстъпление от демократичните стандарти, което накара заместник-председателя на Европейската комисия да определи системата на унгарския премиер Виктор Орбан като "боледуваща демокрация".

Германия лансира схема, която обуславя достъпа до пари на ЕС, включително от фонда за възстановяване от коронавируса в размер на 750 млрд. евро, със спазването на върховенството на закона.

"През юли държавните и правителствени ръководители се споразумяха за механизъм за защита на бюджета на ЕС, а не за друг механизъм за върховенство на закона", пише Варга.

Германия предлага: евросредства само срещу спазване на върховенството на закона

Германия предлага: евросредства само срещу спазване на върховенството на закона

Европарламентът ще е разочарован от предложението

"Помощта трябва да се предостави възможно най-скоро на страните членки, които имат нужда. Предложението излага на риск бързи и ефективни действия чрез повторно отваряне на вече уредени въпроси", настоя тя и допълни: "Точно това искат пестеливите, тъй като те никога не са подкрепяли истински европейското възстановяване."

С "пестеливи" тя визира някои правителства от ЕС, които настояваха фондът за възстановяване да се състои основно от подлежащи на връщане заеми, а не от безвъзмездни средства, за да се избегне риска от взаимно увеличаване на дълга на страните членки. Споразумението, сключено на срещата на лидерите на страните членки на ЕС през юли, предвижда малко по-голям размер на безвъзмездните средства в сравнение със заемите.

Орбан призова вчера председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да освободи от длъжност Вера Йоурова, заместник-председател на комисията за върховенството на закона, но говорител на Еврокомисията днес отхвърли искането.

Орбан иска оставката на вицепрезидента на ЕК Вера Йоурова

Орбан иска оставката на вицепрезидента на ЕК Вера Йоурова

Заради нейните "унизителни публични изявления" относно демокрацията в Унгария