Германия е обвинена, че е капитулирала пред Виктор Орбан заради преработения проектозакон за контрол на средствата от ЕС, докато германски дипломати се опитват да уредят спор, който заплашва да блокира милиарди евро за възстановяване от коронавируса, пише "Гардиън".

Лидерите на страните членки на Европейския съюз се договориха за финансов пакет в размер на 1,8 трлн. евро, състоящ се от 750 млрд. евро фонд за възстановяване от коронавируса и 1,074 трлн. евро бюджет за периода 2021-27 г., по време на епична среща, продължила четири дни и нощи през юли. Превръщането на това политическо споразумение в правни текстове, които да получат подкрепата на Европейския парламент, обаче се сблъсква с проблеми, които рискуват да забавят финансирането.

Германия предлага: евросредства само срещу спазване на върховенството на закона

Германия предлага: евросредства само срещу спазване на върховенството на закона

Европарламентът ще е разочарован от предложението

Изтекъл компромисен план, изготвен от Германия, която в момента е ротационен председател на ЕС, беше остро критикуван от Холандия, скандинавските страни и много притеснени евродепутати.

Законът, предложен през юли, имаше за цел да гарантира, че само страни, които спазват върховенството на закона, могат да се възползват от фондовете на ЕС. Регулацията беше предложена на фона на нарастващата тревога в ЕС за отстъпление от върховенството на закона в Полша и Унгария, чиито националистически правителства се възползват от щедрите еврофондове.

Противниците на компромиса с посредничеството на Германия настояха, че новият текст стеснява определението за върховенство на закона. "Настоящото предложение ревизира важни елементи", коментира дипломат от ЕС и допълва: "Това прекомерно стеснява определението за борба с корупцията и злоупотреба с европейски фондове, вместо да се обърне внимание на общите недостатъци."

Германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд подчерта, че Европейският парламент ще одобри следващия бюджет на ЕС само ако има "функциониращ механизъм за върховенство на закона". Текстът на немски език е "по-лош" от договорения от лидерите на ЕС през юли, каза той. "Не съм сигурен защо германското председателство капитулира пред Орбан", добави той. "Гласувайте сега с квалифицирано мнозинство... и след това го наречете блъф на Виктор Орбан." Той каза, че унгарският премиер ще отстъпи, ако достъпът му до еврофондовете бъде застрашен.

Оригиналният текст позволява на властите на ЕС да действат, ако е налице "генерализиран недостатък", засягащ върховенството на закона в страна членка на ЕС, като например застрашаване на съдебната независимост или неспособност да се предотвратят или санкционират незаконни решения на публичните власти.

Новата версия стеснява дефиницията за "проблем с върховенството на закона", като го фокусира по-плътно върху "правилното функциониране" на националните власти, натоварени с разходването на средства от ЕС. Освен това повдига летвата, като премахва заплахата от разследване от ЕС, ако има "риск, засягащ" фондовете на ЕС.

Според Фройнд това означава, че страна членка може да уволни всички свои съдии, но да продължи да получава средства от ЕС. "Това не ни коства нищо, но Полша уволнява своите съдии. Така че това не е механизмът за върховенство на закона, а просто нещо странно в борбата с корупцията."

Говорител на финландското правителство заяви, че "силна връзка" с плановете за разходи на ЕС и върховенството на закона "е нещо, към което Финландия ще се придържа стриктно". Лявоцентристкото правителство е под натиск от евроскептичната финландска партия за референдум относно плана за възстановяване от коронавируса в ЕС.

Германският компромисен план се появи, след като Унгария и Полша заплашиха да блокират друг законов текст в основата на бюджета на ЕС заради възражения срещу механизма за върховенство на закона.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки предупреди вчера, че няма да има "полско съгласие", което да позволи на някой "да ни заплашва с пръст само защото някой харесва правителството ни по-малко".

Говорител на унгарския премиер заяви, че спорът за върховенството на закона е "скрито оръжие" за спиране на изплащането на средства за коронавируса.

Високопоставени дипломати се надяват, че споразумението за върховенство на закона ще мине с подкрепата на южноевропейските правителства и техните евродепутати. Италия, Испания и Гърция, чиито икономики са сред най-тежко засегнатите от пандемията, биха загубили от всяко забавяне на отпускането на милиарди от плана за възстановяване на ЕС.

Официален представител заяви, че германското предложение за върховенство на закона "изпълнява много точно заключенията на Европейския съвет през юли", като дава "правна форма на този трудно спечелен и деликатен европейски компромис". Те добавиха: "Това, което не намери подкрепата на държавните и правителствените ръководители по това време, със сигурност няма да го намери сега."

Посланиците на ЕС ще обсъдят проблема в сряда, но източници твърдят, че спорът може да изплува на специална среща на лидерите на ЕС в четвъртък и петък, възнамеряваща да се съсредоточи върху външнополитическите кризи, пренебрегвани по време на пандемията от коронавируса.