Унгария няма да подкрепи никакви инициативи на Украйна на международната сцена заради приетия от Киев закон за образованието, съобщиха от външното министерство в Будапеща.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е привикал посланика на Украйна в Будапеща Любов Непол, за да я информира лично, че този закон е "срам и позор".

Пресаташето на унгарското ведомство Тамаш Менцер подчерта, че Унгария ще възпрепятства украинските международни инициативи дотогава, докогато законът не бъде изменен.

Върховната рада одобри въпросния закон в началото на месеца. Той предполага пълен отказ от преподаване на предмети на всякакви други езици, с изключение на украински, до 2020 г.

Сиярто вече критикува този закон заради това, че той ще засегне унгарците, живеещи в Украйна. По думите му, Киев нарушава правата на малцинствата, лишавайки ги от правото да учат собствения си език. За страна, която възнамерява да се сближи с Европа, това е напълно неприемливо, изтъкна той.

Безпокойство от приемането на закона изрази също така и Румъния, заявявайки, че той нарушава правата националните малцинства.

Законът, приет от парламента, предизвика отрицателни реакции и в самата Украйна. Например "Опозиционния блок" поиска да бъде наложено вето върху закона, тъй като неговите норми "нарушават основните права на украинските граждани и представляват заплаха за разрушаването на страната".

Срещу закона се обяви и губернаторът на Закарпатска област Генадий Москал. Според него редица разпоредби на закона противоречат на двустранните споразумения на Украйна със съседни страни, по-специално, Молдова, Румъния и Унгария.

Не е известно правителството на България да е повдигало проблема пред украинските власти заради голямото българско малцинство там.