Унгария удостои президента на България Росен Плевнелиев с най-висшето държавно отличие, съобщиха от администрацията на президента.

България и Унгария имат общи исторически корени и са свързани от дълбоко приятелство от повече от 1000 години. Двата народа са обединени и от общата си борба срещу комунизма. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Будапеща, на която беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Унгария, "Голям Кръст на Унгарския Орден с огърлие и звезда със златисти лъчи". Отличието се връчва на действащ държавник за пръв път от пет години.

"Унгария е истински приятел на България", подчерта още президентът Плевнелиев.

"Президентът Росен Плевнелиев е голям приятел на Унгария и направи много за българо-унгарските отношения. През изминалите 1000 години сме възприемали по този начин и приятелския български народ", посочи по време на на церемонията министър-председателят Виктор Орбан.

Унгарският премиер подчерта, че независимо от трудностите, през които са преминавали българите в своята история, народът ни винаги е успявал да се изправи отново.