Вицепремиерът на Унгария обяви, че пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" е "трагичен символ" на "апокалиптичната загуба на ценности, на която сме свидетели в западния свят", съобщава "Асошиейтед прес".

В извадка от интервю, което ще бъде излъчено по новинарския канал Hir TV в понеделник, Жолт Шемен заяви, че "френската секуларистка (светска), антицърковна политика също е дълбоко отговорна" за пожара. Френската република притежава църкви, построени преди 1905 г.

Вече са събрани почти 1 млрд. долара за ремонта на "Нотр Дам"

Вече са събрани почти 1 млрд. долара за ремонта на "Нотр Дам"

Приносът дойде предимно от местни и американски компании

Шемен, който е председател на Християндемократическата партия, каза, че Унгария ще обмисли възможността да допринесе за възстановяването на "Нотр Дам", но добави, че "реалността е, че Франция е богата страна, така че не трябваше ли Макрон да обяви, че Франция ще възстанови "Нотр Дам"?

Шемен каза: "Нека Бог позволи тази трагедия да бъде знак, който разтърсва френската нация, не само по отношение на възстановяването на църквата, но и по отношение на собственото им национално самочувствие, собствената им история, тяхната френскост и собственото им християнство."

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че антиимигрантската политика на страната и граничните огради, построени в края на 2015 г., за да спрат потока от мигранти, помогнаха за защитата на християнската култура на Европа.

Макрон: Ще възстановим „Нотр Дам“ за 5 години

Макрон: Ще възстановим „Нотр Дам“ за 5 години

За броени часове бяха събрани над 700 млн. евро…