Унгарският парламент отхвърли плана на премиера Виктор Орбан да забрани заселването на мигранти в страната, поражение за силния човек в страната, което може да го отслаби в борбата му срещу политиките на Европейския съюз относно миграцията, отбелязва "Ройтерс".

Предложената конституционна поправка спечели 131 гласа в 199-местния парламент, малко под необходимото мнозинство от две трети, или 133 гласа. Опозиционните партии, включително крайнодясната "Йоббик", бойкотираха гласуването.

Орбан беше заявил, че конституционната промяна била необходима, за да се уважи референдумът, проведен през октомври, в който повече от 3 млн. унгарци, огромното мнозинство от тези, които гласуваха, отхвърлиха мигрантските квоти на ЕС.

Той изтъкна, че въпреки че референдумът не е правно обвързващ заради ниската избирателна активност, той му е дал силен политически мандат да отхвърли налаганите от Брюксел квоти, определящи колко мигранти Унгария трябва да приеме.

Решимостта на Орбан да предпази страната от мигранти разгневи някои от колегите му държавни ръководители и усложни задачата им, след като ЕС се опитва да се справи с наплива на около 1,4 млн. души от началото на 2015 г.

През миналата година Унгария беше ключова входна точка в Шенгенското пространство за мигрантите, докато Орбан не издигна телена ограда по границата, за да спре потока.

"Този вот днес е временно фиаско (за Орбан), подобно на референдума, който беше невалиден (тъй като не гласуваха достатъчно унгарци)", изтъква политическият анализатор Роберт Ласло.

Ласло допълни, че в самата Унгария неуспехът на конституционната промяна е малко вероятно да отслаби Орбан, чиято партия "Фидес" има сериозна преднина в социологическите проучвания преди парламентарните избори, насрочени за 2018 г.

"В Брюксел той няма да може да продаде това като успех, там неговите позиции ще отслабват", подчертава анализаторът.