Унгарският парламент отложи гласуването на ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщи Асошиейтед прес (AP) в сряда.

Опозиционната партия "Демократична коалиция" заяви, че управляващата партия "Фидес" няма да подложи въпроса на гласуване следващата седмица, когато ще се проведе последната част от пролетната сесия на парламента.

АП обаче не уточни кога може да се проведе гласуването по въпроса.

Турция и Унгария са двете страни от НАТО, които все още не са ратифицирали присъединяването на Стокхолм към Алианса.

По-специално Анкара критикува шведските власти за недостатъчно сътрудничество в борбата срещу кюрдските групировки, които Турция смята за терористични.

Швеция не губи надежда за влизане в НАТО до юли

Швеция не губи надежда за влизане в НАТО до юли

Не е сигурно обаче, че това ще се случи

Будапеща вече заяви, че подкрепя желанието на Швеция да се присъедини към НАТО. В същото време унгарското правителство обвини шведските политици, че разпространяват неверни твърдения за състоянието на държавната система в Унгария.

По-рано унгарският парламент забави ратификацията на молбата на Финландия също да се присъедини към НАТО, но бързо я одобри, когато Турция реши да даде зелена светлина на Хелзинки. Финландия официално се присъедини към Алианса в началото на април.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. Финландия стана член на Алианса през април, но процедурата бе забавена за Швеция.

Стокхолм си постави за цел да се присъедини към НАТО на срещата на върха на Алианса на 11-12 юли и макар да има силна подкрепа от други страни членки, като Съединените щати, досега Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.