Унгарският представител на вчерашното заседание на Европейския съвет - Золтан Ковач, е пускал в Twitter информация от дискусиите, въпреки поверителния им характер, предаде Дойче веле. Заседанието беше посветено на нарушаването на правните норми в Унгария.

Представителите на Финландия, която сега председателства ЕС, определиха като антисемитски коментарите на Ковач в социалната мрежа.

От самото начало на заседанието той е публикувал иронични забележки, наричайки представителите на европейските страни "оркестър на Сорос".

Осъдиха правителството на Орбан заради лъжи срещу Сорос и бежанците

Осъдиха правителството на Орбан заради лъжи срещу Сорос и бежанците

Глоба от 6000 евро…

Финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен предупреди, че нарушаването на конфиденциалността на заседанието е сериозно нарушение.

Междувременно парламентът на Унгария вчера прие пакет от законопроекти, ограничаващи независимостта на съда и възможностите да се протестира в парламента.

Според единия от законите, който беше наречен от опозицията "закон за намордника", председателят на парламента получава право да налага парични глоби и да изключва депутати от заседанията, ако изразяват протест в сградата на парламента.

Законодателните промени са предизвикани от незадоволителните резултати на местните избори, получени от партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, отбелязва AFP.

Голям удар за Орбан - опозицията в Унгария печели Будапеща

Голям удар за Орбан - опозицията в Унгария печели Будапеща

Както и 10 от 23-те най-големи града в страната