Правителството на Виктор Орбан е осъдено да плати компенсация от 2 милиона форинта на Унгарския хелзинкски комитет заради разпространяване на лъжи срещу Джордж Сорос и имигрантите. Освен това Орбан ще трябва да понесе извинение, предаде Дойче веле.

Върховният съд на Унгария постанови в сряда, че правителството на Виктор Орбан е разпространило "подвеждаща информация и погрешно представени факти" за правозащитната организация. Те се съдържат във въпросник, разпратен до милиони унгарски домакинства, съобщи AFP.

В изявление, изпратено от Унгарския хелзинкски комитет (УХК) до медиите се посочва, че според Върховния съд на страната правителството на Орбан е накърнило репутацията му в "национално допитване" относно американския милиардер Джордж Сорос.

От съобщението става ясно още, че съдът е постановил унгарското правителство да публикува извинение към неправителствената организация - чрез медиите и на сайта на правителството. Публикацията с извинението трябва да остане активна не по-малко от 30 дни. Глобата от 2 милиона форинта, която правителството в Будапеща трябва да изплати на УХК като обезщетение е равностойна на 6000 евро.

EK съди Унгария за закона “Спрете Сорос”

EK съди Унгария за закона “Спрете Сорос”

Днес в съобщение Комисията обяви, че унгарското правителство не е отговорило на притесненията на Брюксел

Правителството на свой ред разпространи позиция, в която се казва, че приема решението на съда. Независимо от това обаче, кабинетът продължава да разглежда УХК като промигрантска организация, финансирана от Джордж Сорос: "Въпреки че отрича и увърта, факт е, че Унгарският хелзинкски комитет е финансирана от Сорос промигрантска организация", се казва в правителствено изявление, цитирано от АФП.

През 2017 година в анкетата за "Плана Сорос" - част от т. нар. "национални консултации" през 2015 г., фокусирани върху миграцията, гражданите бяха запитани дали са съгласни с позицията на правителството. В един от въпросите се твърди, че УХК, който е приел финансиране от Сорос, се застъпвал за мигранти, осъдени за нарушаване на закона, да получат по-леки присъди, отколкото получават унгарските граждани. В своя защита от УХК припомниха, че от десетилетия се борят за равноправие в Унгария.

„Репресивните” политики на Орбан изгониха фондацията на Сорос към Берлин

„Репресивните” политики на Орбан изгониха фондацията на Сорос към Берлин

Сорос откри първата си фондация в Унгария през 1984 г.

С решението си Върховният съд потвърди становищата на по-долните инстанции, в които се казва, че правителството е представило своето мнение като факти и по този начин е поставило УХК в лоша светлина.

Виктор Орбан, който е известен с непримиримата си позиция срещу мигрантите, многократно е обвинявал американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, че подкрепя и дори направлява имиграцията към Европа. Въпросната анкета, придружена от мощна информационна кампания с плакати и реклами в медиите, е кулминационната точка от негативната кампания на Орбан срещу Сорос.

От Унгарския хелзинкски комитет обявиха, че ще използват средствата от обезщетението за предоставяне на безплатна правна помощ.

ЕНП обмисля изключване на партията на Орбан

ЕНП обмисля изключване на партията на Орбан

Решенито щяло да бъде взето през януари