Фондация "Отворено общество" на унгарско-американския милиардер Джордж Сорос съобщи, че прекратява работата си в Унгария и се мести в Германия в отговор на "репресивните" политики на правителството на премиера Виктор Орбан, информира АФП.

"Изправени пред засилваща се репресивна политическа и правна среда в Унгария, Фондации "Отворено общество" местят базираните си в Будапеща международни операции и персонал в германската столица Берлин", се казва в съобщение на фондацията.

Орбан продължава войната с либерализма на Сорос

Орбан продължава войната с либерализма на Сорос

Нямало да се разреве, че Сорос напуска Унгария

Допълва се, че решението е взето след наложените от Орбан ограничения върху неправителствени организации.

54-годишният премиер, който спечели трети пореден мандат през миналия месец, отдавна обвинява Сорос в организирането на имиграционната вълна към Европа.

По-рано тази година, позовавайки се заплахи за националната сигурност, правителството обяви пакет от закони "Спри Сорос", които имат за цел ограничаване финансирането на неправителствени организации от чужбина. Предложенията включват специален данък за такива организации, следене на служителите им от спецслужбите и действия срещу лица, които се смята, че са замесени в нелегална имиграция от Унгария и в граничните зони.

Сорос бяга от Унгария след натиска на Орбан

Сорос бяга от Унгария след натиска на Орбан

Представителството на "Отворено общество" в Будапеща се мести в Берлин

Невъзможно е да се защитят операциите ни и служителите ни в Унгария от произволната намеса на правителството, допълват от Фондация "Отворено общество".

Повече от 100 служители в Будапеща ще бъдат засегнати от преместването в Берлин, като 60% са унгарски граждани.

Унгария планира закони "Спри Сорос" на фона на скандал с мигрантите

Унгария планира закони "Спри Сорос" на фона на скандал с мигрантите

Будапеща е укрила ръст в пристигащите мигранти

Сорос откри първата си фондация в Унгария през 1984 г. за насърчаване свободата на словото по време на последните години на комунизма.

Финансираният от милиардера Централноевропейски университет също е обект на атака от страна на унгарското правителство след прокарване на закон за висшето образование през миналата година, който заплашва оцеляването на висшето учебно заведение в Унгария.