Унгария публикува подробности за крутите закони против имиграцията, кръстени на "обществения враг" Джордж Сорос на фона на скандал във връзка с твърдения, че Будапеща е укрила ръст в броя на пристигащите мигранти в страната.

Роденият в Унгария американски милиардер Сорос е наричан "обществен враг" от унгарския премиер Виктор Орбан, който обвинява 87-годишния финансист, че направлява миграцията към Европа след започването на бежанската криза през 2015 г.

Унгария издигна огради по южните си граници през 2015 г., а през миналата година започна да задържа всички пълнолетни мигранти в строго охранявани лагери по границата.

Последните три закона - наречени "пакет от закони "Спри Сорос" - целят да премахнат оставащите пропуски в законодателството, които позволяват "нелегалната имиграция" да продължи, изтъкна говорителят на правителство в радио интервю.

Потисничеството в Унгария при Орбан е по-тежко отколкото при СССР, скочи Сорос

Потисничеството в Унгария при Орбан е по-тежко отколкото при СССР, скочи Сорос

Репресията срещу опозицията

Предложените мерки включват забрана за влизане на чужденци и ограничителни заповеди, спиращи унгарците да се доближават до граничните райони, ако се смята, че те "подкрепят" или "организират" нелегална имиграция, става ясно от проектозаконодателството, публикувано на сайта на правителството.

Също така ще бъде наложен 25 процента данък върху чуждестранното финансиране, получавано от организации, които подкрепят нелегалната имиграция, като средствата ще отиват за охрана на границата.

Предложенията могат да влязат в парламента през февруари.

Въпреки че Сорос, който е евреин, не е споменат поименно в законопроектите, говорителят на правителството обвини финансиста, че дестабилизира бъдещето на Европа, искайки да пристигнат "колкото е възможно повече мигранти".

Орбан разпореди на спецслужбите да разнищят финансираната от Сорос мрежа

Орбан разпореди на спецслужбите да разнищят финансираната от Сорос мрежа

Мрежата използвала ЕС за постигане на свои собствени цели

"Това е политическа програма, в която участват подпомагащи мигрантите организации, прикрити като правозащитни организации", допълни говорителят.

Тези мерки следват законите, приети през миналата година, които се прицелват в неправителствени организации, подкрепяни от Сорос, както и срещу престижния Централноевропейски университет в Будапеща, който той основа през 1991 г.

Сорос обвини Орбан в използването на "изопачавания и откровени лъжи" в неговите кампании срещу него.

Правителството "се стреми да създаде външен враг, за да разсейва гражданите" от проблеми като корупцията, изтъкна Сорос през миналата година.

Междувременно правителството на Орбан беше принудено да отхвърли твърденията, че прикрива рязкото увеличение на броя на бежанците, които са допуснати в страната, въпреки кампаниите си срещу имиграцията.

Опозиционните партии обвиниха Орбан, който многократно е наричал мигрантите "мюсюлмански нашественици" в християнска Европа, в лицемерие, като се имат предвид безмилостните атаки срещу Сорос и задължителните квоти за мигранти на Европейската комисия.