орбанМинистър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че иска да намали политическото напрежение, възникнало след приемането на скандалния медиен закон в страната, предаде АП. Междувременно правозащитници и дисиденти от миналото го обвиниха, че се опитва да разруши демокрацията в страната.

Орбан заяви, че очаква „бурно" заседание на Европейския парламент на 19 януари, когато Унгария ще представи програмата на 6-месечното си председателство на ЕС. „Искаме да намалим политическата тежест на този конфликт", заяви той след среща с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и добави, че не иска законът да „намали успеха на унгарското председателство".

Новият медиен закон силно разширява правомощията на държавата по отношение на наблюдението и контрола на независимите медии (в това число и новинарските уеб сайтове), като за тенденциозни и обидни (според регулаторния орган) материали се предвиждат солени глоби. Текстът влезе в сила на 1 януари, когато започна и унгарското председателство.

След като си осигури две трети от депутатските места през април, Орбан на няколко пъти промени конституцията заради политическите си цели, като намали правомощията на Върховния съд и постави свои съюзници начело на всички регулаторни органи (в т.ч. и медийният такъв), при това с необичайно дълги мандати.

В петък няколко унгарски и чуждестранни дисиденти от времето на комунизма изразиха удивлението си от концентрацията на власт около правителството на Орбан, като призоваха ЕС да вземе мерки. „Само 20 години след краха на комунизма, избраното с гласовете на хората правителство се възползва от парламентарното си мнозинство, за да руши демокрацията", коментираха те в отворено писмо.

Сред подписалите го са бившият унгарски президент Арпад Гонц, бившият чешки президент Вацлав Хавел и полският журналист Адам Мичник. Официални представители на Германия, Люксембург, Чехия и др. също осъдиха опитите на Орбан да контролира медиите в страната.

В четвъртък премиерът „тръгна в атака", като заяви, че ще промени закона, само ако критикуващите го направят същото. Изглежда, обаче, той е смекчил позицията си, тъй като заяви в петък, че ще вземе под внимание реакциите, които текстът е предизвикал.

Барозу заяви, че унгарският премиер го е уверил, че „ще бъдат извършени промени", ако ЕК сметне, че има разминаване между европейските ценности и законодателството в страната. Португалецът посочи, че случилото се е опетнило имиджа на Унгария и сега трябва страната ясно да покаже какви ще бъдат следващите й стъпки.

Социалистическата партия, която е най-голямата опозиционна сила в унгарския парламент, заяви, че ще отнесе закона в Конституционния съд, тъй като той е толкова погрешен в идеята си, че трябва да бъде изцяло отменен.