Президентът на Унгария Пал Шмит одобри новата конституция на страната, която ще влезе в сила от 1 януари 2012 година, съобщава РИА Новости.

Новият основен закон на страната, разработен от премиера Виктор Орбан, беше гласуван на 18 април от 262 депутати, две трети от които са от управляващата партия.

„Роди се нова конституция, която ще стане гордост за бъдещите поколения унгарци", изтъква Шмит.

Проектът на новата конституция предизвика много протести в унгарското общество. Според опозиционните представители новата конституция ще засили влиянието на Орбан и неговата партия Унгарски граждански съюз.

Местната преса определи новата конституция като „конституция на Орбан", а опозицията заедно с редица неправителствени огранизации и граждански движения проведоха в Будапеща няколко протестни акции.

Съгласно конституцията на Орбан финансовият съвет на Централната банка на Унгария, в състава на който влизат съратници на Орбан, сред които и президентът Пал Шмит, може да разпусне парламента в случай, че депутатите не одобрят предлагания бюджет.

Според новата конституция за приемането на закони, регулиращи пенсиите, данъчното облагане и дейността на централната банка са нужни две трети от гласовете на депутатите.

Новата конституция признава за законни само браковете между мъж и жена и по този начин еднополовите бракове се оказва извън закона, което педизвика протести от неправителствени организации, които я определиха като антидемократична и дискриминационна.