Унгарското правителство публикува видео с призив за прекратяване на огъня в Украйна. На картата, представена във видеото, Крим принадлежи на Русия.

Видеото е качено на официалния канал на правителството на Унгария в YouTube.

"Времето за мир настъпи! Десетки хиляди деца осиротяха, стотици хиляди домове бяха разрушени, над десет милиона души бяха изселени от домовете си, но войната продължава и лесно може да се превърне в световна война. Стига война, само прекратяване на огъня може да сложи край на разрушенията, само мирните преговори могат да спасят човешки животи. Време е за мир", се казва във видеото.

Текстът е придружен от снимки на деца и жени, както и на разрушени от войната градове. Когато се говори за възможността войната да се превърне в глобален конфликт, на екрана се появява карта на Украйна, която не обхваща територията на Крим, анексирана от Русия през 2014 г. Официално Унгария не е признала анексията на Крим.

Видеоклипът е публикуван още на 30 май, но украинските медии започнаха да го обсъждат широко едва вчера вечерта.

Вчера в интервю унгарският премиер Виктор Орбан призова за мирни преговори между Украйна и Русия преди да започне дългоочакваната украинска контраофанзива, която назовава "кръвопролитие": "Преди украинците да започнат контраатака, ние трябва да направим всичко по силите си, за да постигнем прекратяване на огъня и да започнем мирни преговори", каза унгарският премиер. В същото време той се нарече единственият премиер в ЕС, който се застъпва за мир, и подчерта, че не му е лесно на тази позиция.

"Дори човек като мен, който е служил в армията година и половина и е без специални познания, знае със сигурност - ще има три пъти повече жертви, отколкото някой, който се защитава", обосновава тезата си за замразяване на конфликта преди старта на контраофанзивата.

Съветникът на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк задочно посъветва Орбан да позвъни на Владимир Путин и да го призове да изтегли руските войски от цялата територия на Украйна.

Призивът на Орбан бе отхвърлен и от самата Русия, като Кремъл заяви, че към момента не вижда вариант за прекратяване на бойните действие.

Съюзниците в ЕС и НАТО последователно критикуват правителството на Обран за лоялността му към Руската федерация. През януари месец тази година Унгария се отказа да участва в доставките на оръжия за украинската армия, аргументирайки се със съображения за сигурност, а периодично Орбан и членове на неговото правителство призовават за отмяна на санкциите спрямо Русия.