На повече от 1 милион момичета е забранено да посещават училище от талибанския режим в Афганистан. Тази тъжна статистика излиза точно, когато учебната година започна в страната, според УНИЦЕФ.

"Дълбоко разочароващо е да научим, че за пореден път де факто властите в Афганистан са попречили на момичетата да посещават средно училище. Това неоправдано и недалновидно решение смаза надеждите и мечтите на повече от един милион момичета и бележи още един мрачен крайъгълен камък в постоянната ерозия на правата на момичетата и жените в цялата страна, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. На момичета в Афганистан им беше отказано правото да учат повече от три години - първо поради COVID-19, а след това поради забраната да посещават средно училище. Това оказва ужасно влияние върху психичното здраве на момичетата, цялостното благосъстояние и тяхното бъдеще."

Тя предупреди, че възпрепятстването на момичетата да учат ще има далечни последици за икономиката и здравната система на страната.

Припомняме, че талибанският режим затвори университетите за студентки в цялата страна и забрани на момичетата да посещават средно училище, откакто се завърна на власт през 2021 г.

Официалното обяснение бе, че на жените не е забранено да учат, но програмите трябва да претърпят промени, за да съвместими с исляма. Това обаче не се случи. 

Решението да се лишат жените и момичетата от образование предизвика глобално осъждане.

Талибаните забраниха на жените приемните изпити за университети

Талибаните забраниха на жените приемните изпити за университети

Така се потвърждава забраната за висше образование за афганистанките

Мисията на ООН в Афганистан призова талибаните да обърнат всички дискриминационни политики срещу жените и момичетата.

Връщането на талибаните на власт, последвано от прекъсването на международната финансова помощ, остави разкъсаната страна в икономическа, хуманитарна криза и криза с човешките права.

Жените и момичетата бяха лишени от правата си, включително правото на образование и изчезнаха от обществения живот.

Оттогава хиляди жени загубиха работата си или бяха принудени да напуснат държавни институции и частния сектор.

 Много жени настояха за връщане на правата им, като излязоха на улицата, протестираха и организираха кампании.

САЩ налагат санкции на талибаните заради правата на жените

САЩ налагат санкции на талибаните заради правата на жените

След като афганистанките загубиха право на образование и работа с НПО-та