Председателят на Върховната рада Арсений Яценюк официално обяви разпадането на управляващата коалиция в Украйна.

От днес се прекратява дейността на демократическата коалиция, съставена от Блок на Юлия Тимошенко и „Наша Украйна - Народна самоотбрана", съобщава УНИАН.

В момента според Конституцията на Украйна и според законодателството само председателят на Върховната рада има право да подписва закони, които са приети от парламента.
В съответствие с това Яценюк е предложил на депутатите да издигнат нова кандидатура за неговия пост.

От своя страна премиерът Юлия Тимошенко обяви мобилизация на своите депутати за подготовка за предсрочни избори. Според източници на украинските медии това е обсъдено на закрито заседание на БЮТ в понеделник вечерта.

Според експерти малка е вероятността да се създаде нова коалиция между БЮТ и други парламентарни формации, като Партията на регионите или Блока на Литвин. В такава посока са и изказванията на самата Юлия Тимошенко.

Поредната политическа криза в Украйна се очерта в началото на месеца след като партиите от управляващата коалиция гласуваха по различен начин няколко законопроекта за промяна на правомощията на президента.

След разпадането на управляващата до този момент коалиция, според Конституцията на Украйна в 30-дневен срок трябва да бъде създадено ново парламентарно мнозинство. В противен случай се назначават предсрочни избори.