Управляващата националистическа партия "Бхаратия Джаната" в неделя спечели регионални гласове в три от четирите големи щата в Индия, съобщава "Ройтерс". Това е голям тласък за премиера Нарендра Моди преди националните избори, които трябва да се проведат през май.

Централните щати Раджастан, Мадхя Прадеш и Чатисгарх и южният щат Телангана гласуваха миналия месец на последните провинциални избори преди националните избори, в които Моди ще се бори за трети мандат.

Партията спечели Раджастан и Чатисгарх от основния опозиционен Конгрес и задържа Мадхя Прадеш, показват данните от преброяването на гласовете от независимата избирателна комисия.

Представянето на управляващите беше по-добро от очакваното, тъй като проучванията на общественото мнение и екзит допитванията предполагаха близки резултати между партията на Моди и Конгреса.

Моди остава популярен след десетилетие на власт и проучвания сочат, че той ще спечели отново следващата година. Въпреки това, 28-партиен опозиционен съюз, воден от Конгреса, се събра, за да се бори съвместно срещу управляващите, което представлява ново предизвикателство.

Но алиансът не фигурира в щатските проучвания поради вътрешни съперничества и това беше пряко състезание между "Бхаратия Джаната" и Конгреса.

Въпреки че Конгресът спечели Телангана, втората му победа на юг тази година, резултатът от неделя се разглежда като неуспех. Четирите щата са дом на повече от 160 милиона избиратели и имат 82 места в 543-членния парламент.

"Винаги сме казвали, че ще спечелим централните щати, каза председателят на "Бхаратия Джаната" Джагат Пракаш Нада пред Ройтерс. Резултатите са резултат от нашата най-добра политическа стратегия и работа на място."

Моди каза на ликуващите членове в централата на партията, че резултатите показват, че трети мандат през следващата година е гарантиран.

"Резултатите показват, че хората в Индия са твърдо придържани към политиката на добро управление и развитие, която BJP подкрепя", публикува Моди на X.