Депутатите от управляващата коалиция на Полша се съгласиха на съдебните реформи, за които правителството твърди, че ще отблокират милиардите евро финансиране от Европейския съюз за справяне с последиците от пандемията и войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Над 35 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми за възстановяване от COVID-19 бяха замразени поради спор с Брюксел относно върховенството на закона. Варшава обаче обяви, че е постигнала споразумение относно условията за деблокиране на средствата и очаква одобрение от ЕС в следващите дни.

Приетият днес законопроект за съдебната реформа е ключов за целта.

Законодателите, обсъждащи законопроекта в парламентарна комисия, приеха предложения на президента Анджей Дуда като основа на реформите, но консервативната партия "Обединена Полша", която е партньор в правителството, възрази срещу тест за безпристрастност на съдиите, който според нея може да парализира системата.

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Полша скастри глобата на Съда на ЕС като "узурпация и изнудване"

Съдът на ЕС напълно пренебрегвал полската конституция и решенията на Конституционния съд

Съгласно поправките, договорени днес, е премахнат член, който би позволил впоследствие да бъдат оспорени вече постановени присъди въз основа на безпристрастност.

В законопроекта останаха разпоредби за тест за независимост на съдиите по незавършени дела.

По искане на "Обединена Полша" е добавен и преамбюл относно превъзходството на полската конституция над нормите, установени от международни организации като ЕС.

Законопроектът ще замени с нов орган Дисциплинарната комисия на Върховния съд, която според критиците на системата е политизирана.

Европейският съюз настоява Варшава да изпълни решение на висшия съд на ЕС, което изисква от нея да разпусне спорната комисия, за да получи средствата. Върховният съд на ЕС наложи глоби на Полша в размер на 1 милион евро на ден за неизпълнение.

Парламентът може да гласува законопроекта преди края на месеца.

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

Моравецки настоява Евросъдът да не налага санкции на Варшава заради съдебните реформи