Американски студент, който е бил арестуван в Северна Корея, се е появил по държавната телевизия, признавайки, че се опитал да открадне "парче пропаганда от хотел", съобщава БиБиСи.

В първото си появяване след ареста си през миналия месец, емоционалният Ото Уормбиър заявил, че бил помолен от американска църква да донесе „трофей” от Северна Корея.

Уормбиър, който е 21-годишен и е студент в Университета на Вирджиния, е бил на туристическо пътуване в КНДР през януари. Той е бил арестуван на 2 януари, когато е тръгвал да напуска изолираната страна.

По това време Северна Корея заяви, че американското правителство го „толерирало и манипулирало”. Той е бил обвинен в извършване на „враждебно действие”.

По време на пресконференция в Пхенян Уормбиър заявил, че член на Обединената методистка църква е обещал да му даде кола втора употреба на стойност 10 хил. долара, ако донесе от пътуването си някакъв пропаганден знак.

Извърших престъпление, сваляйки политически лозунг от международния хотел”, цитира думите му севернокорейската държавна новинарска агенция, като допълва: "Целта на задачата ми беше да навредя на мотивацията и работната етика на корейския народ. Това беше много глупава цел.”

Той изтъкнал също, че престъплението било „много тежко и предварително планирано” и че той „никога не е трябвало да позволи на себе си да бъде подмамен от администрацията на САЩ да извърша престъпление в тази страна”.  

СиЕнЕн, които са получили копие от видеото, уточнява, че той изхлипал и помолил за прошка, като казал, че бил направил най-голямата грешка в живота си.

Не е ясно дали той е направил изявлението доброволно, но чуждестранни затворници в Северна Корея преди са се отмятали от самопризнанията си, посочвайки, че те са били направени под натиск.

Американският Държавен департамент енергично съветва американците да не пътуват в Северна Корея, която понякога използва задържането на чужденци като средство за оказване на натиск върху своите противници.