Правителството в Нова Зеландия реши да плати рекордна сума на мъж, който е прекарал повече от 20 години в затвор за изнасилване и убийство, които не е извършил. Правителството съобщи, че ще плати на Тейна Пора 2,5 млн. новозеландски долара (1,8 млн. американски долара) и също ще бъде издадено официално извинение, съобщава „Асошиейтед прес”.  

Компенсацията ще бъде най-голямата плащана досега в страната за съдебна грешка. Пора е осъден през 1994 г. за изнасилването и убийството на Сюзън Бурдет от Окланд. След като съдът се съгласил да чуе жалбата на Пора, през 2015 г. всичките му обвинения били отменени. Съдът заключил, че мъжът е бил подведен от полицията да направи самопризнания. По време на убийството той бил на 16 години.  

Съдът заключи, че друг мъж – осъден сериен изнасилвач, е отговорен за престъпленията. Той бил осъден за изнасилването на Бурдет през 1999 г., след като било открити ДНК доказателства. Два съдебни състава обаче не могли да решат дали изнасилвачът е виновен за убийството на жената.

Министърът на правосъдието съобщи, че правителството е приело, че Пора е невинен за престъпленията.