Миналата година е отбелязала "значително влошаване" на условията за информиране за чуждестранните журналисти в Китай. Това обявиха от Клуба на чуждестранните кореспонденти в Китай, като нито един журналист не е посочил в ново проучване, че условията са се подобрили през миналата година, съобщава "Ройтерс".

От клуба уточниха, че 55 процента от анкетираните в проучването на условията за журналистическа дейност през 2018 г. смятат, че условията са се влошили през миналата година, което е най-големият дял от 2011 г. насам.

"Нито един кореспондент не каза, че условията са се подобрили", изтъкнаха от клуба, разкривайки резултатите от проучване сред неговите 204 чуждестранни кореспонденти, 109 от които са отговорили на въпроси.

"Бързото разширяване на подслушването и следенето и широко разпространената намеса на правителството срещу информирането в далечната северозападна област Синцзян на страната доведе до значително влошаване на работната среда за чуждестранните журналисти в Китай през 2018 г.", допълват от Клуба на чуждестранните кореспонденти.

Говорителят на китайското външно министерство коментира по време на редовна пресконференция, че информацията "не си струва да се опровергае" и че Клубът на чуждестранните кореспонденти не можел да представлява мнението на всички чуждестранни журналисти в Китай.

Китайското правителство многократно е заявявало, че е ангажирано да гарантира, че чуждестранните медии могат да информират, но че трябва да спазват правилата и разпоредбите.

Според правилата, издадени точно преди Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г., чуждестранните репортери могат да интервюират всеки, след като имат разрешение.

Но правителството често тълкува правилата, както му е угодно, изтъкват правозащитни организации, особено когато става дума за чувствителни теми. Тибет остава забранена зона за чуждестранни журналисти, с изключение на организираните от правителството посещения.

Докато чуждестранни журналисти понякога са тормозени или временно задържани, местните медии работят под строг правителствен контрол. Китайски журналисти са били уволнявани или вкарвани в затвора за писане на истории, които се отклоняват твърде далеч от правителствената линия.

Президентът Си Цзинпин ръководи тежки репресии срещу инакомислието, след като встъпи в длъжност преди шест години и неговата администрация затегна контрола на Комунистическата партия върху всички нива на обществото, включително в Синцзян.