Броят на смъртните присъди в Саудитска Арабия отново се е увеличил, след като страната се оттегли от председателството на Г-20 според международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", информира ДПА.

Между януари и юли тази година 40 души са били екзекутирани в кралството според доклад, публикуван днес от правозащитната организация. Това е повече, отколкото през цялата предходна година.

Драстичен спад на екзекуциите в Саудитска Арабия през 2020 г.

Драстичен спад на екзекуциите в Саудитска Арабия през 2020 г.

27 екзекуции през 2020 г.

През 2020 г. - по време на саудитското председателството на Г-20 - са били екзекутирани общо 27 души. Само през декември са били екзекутирани деветима души; Саудитска Арабия се оттегли от председателството на 1 декември.

"Веднага след като светлината на прожекторите на Г-20 върху Саудитска Арабия избледня, властите възобновиха безмилостното преследване на хора, които се осмеляват да изразяват свободно мнението си или критикуват правителството", коментира заместник-директорът на организацията в Близкия изток и Северна Африка Лин Маалуф.

Няколко души са осъдени на лишаване от свобода, а понякога и на смърт въз основа на "грубо несправедлив процес", допълни тя.

Според "Амнести" "признанията" се изръгват чрез изтезания.

Екзекуциите в Саудитска Арабия са вътрешен въпрос, обяви Ердоган

Екзекуциите в Саудитска Арабия са вътрешен въпрос, обяви Ердоган

В реч пред местни управители Ердоган

През първата половина на годината хора също така са били осъдени на много години затвор заради сатирични публикации в интернет и правозащитен активизъм, наред с други неща.

След затвора много от тях са ги чакали забрани за пътуване, наред с други неща. Подобна забрана е наложена и на известната активистка за правата на жените Луджаин ал Хатлул. Тя е била осъдена на три години условно за застъпничеството си за прекратяване на забраната за шофиране на жени.

"Краткото прекъсване на репресиите, съвпадащо с домакинстването от Саудитска Арабия на срещата на върха на Г-20 през ноември миналата година, показва, че всяка илюзия за реформи е просто пиар ход", подчерта Маалуф.

Съобщава се, че най-малко 39 души все още са в саудитски затвори заради работата си за правата на човека или свободата на изразяване.

Кралството е една от страните с най-голям брой екзекуции в света. Според проучване на "Амнести" през 2019 г. са екзекутирани 184 души, някои от които публично.