Директорът на германското контраразузнаване - Федералната служба за защита на конституцията - Ханс-Георг Маасен, е освободен от поста си и ще бъде назначен като заместник-министър на вътрешните работи, предаде Дойче веле.

Причината е лавината от критики след негови коментари за разпространено в мрежата видео от Хемниц, на което са заснети екстремисти, които гонят мигранти. Той определи записа като "целенасочена дезинформация". По-късно се отрече от думите си с твърдението, че е бил разбран погрешно.

Решението беше взето след среща на лидерите на партиите от "голямата коалиция": канцлера Ангела Меркел и вътрешния министър Хорст Зеехофер.
По-късно към тях се присъедини и председателката на Социалдемократическата партия на Германия Андреа Налес.
По-рано генералният секретар на социалдемократите Ларс Клингбайл изрази категорична позиция, че Маасен трябва да напусне поста си.

Меркел решила да уволни шефа на разузнаването

Меркел решила да уволни шефа на разузнаването

Дебатът за бъдещето на Маасен доведе до още една криза в управляващата коалиция

Според в. "Die Welt" Меркел също е била на подобна позиция, докато вътрешният министър Зеехофер застъпваше обратното мнение. Маасен обаче трябва да се оттегли, независимо от това, отбелязва изданието.

Канцлерката Меркел отправи срещу него критики, че се меси в политическите процеси, макар че постът му изключва подобна намеса.

Ханс-Георг Маасен беше обвинен неправомерно споделяне на информация с фракцията на популистката "Алтернатива за Германия". Става дума за непубликуван доклад на оглавяваната от него служба.