Правителството на република Марий Ел съобщи, че регионът е започнал да разпространява призовки до службите за военна регистрация и набор. Властите твърдят, че това се прави "рутинно" и "с цел изясняване на специалностите за военна регистрация и рационализиране на документите".

От 17 март до 26 април в региона ще се проведат и тренировъчни лагери за офицери - съобщава се, че планът е бил одобрен с указ на президента Владимир Путин на 22 февруари 2022 г. (т.е. два дни преди нахлуването в Украйна).

По-рано жителите на Воронеж, Липецк, Пенза и други части на Русия съобщиха за нова вълна от призовки в службите за военна регистрация. Правозащитникът Павел Чиков е изброил 43 области.

Властите потвърждават разпространението на призовки, но уверяват, че това не е признак за подготовка на втората фаза на мобилизация за войната в Украйна. Регионалните власти се позовават на неуспехите по време на есенния набор, когато службите бяха изключително натоварени заради частичната мобилизация, обявена от Путин заради войната в Украйна. Призовките в момента се обясняват с дигитализирани на базите данни.