Протести в северната афганистанска провинция Бадахшан бяха потушени от талибаните, които се опитват да изкоренят култивирането на мак, въпреки че то генерира доход за много бедни фермери, предава Ройтерс.

Талибанските власти провеждат срещи в Бадахшан, каза представителят им Забихула Муджахид след няколко дни на протести, при които загинаха двама души. Той добави, че делегация от Кабул, водена от началник-щаба на отбраната, ще пътува до Бадахшан тази седмица. Това е рядко официално признание за граждански безредици откакто талибаните се завърнаха на власт през 2021 година.

Оттогава те обещаха да възстановят контрола върху цялата разкъсана от войната нация и нерядко разгонват протести в градовете, особено срещу решения, които ограничават правата на жените в образованието и на работа.

"Проблемът в Бадахшан може да бъде решен", заяви Муджахид. "Двама от нашите сънародници загубиха живота си по време на сблъсъците, техните права ще бъдат зачитани," добави той, като обяви, че властите ще се срещнат с роднините им и ще вземат решение за компенсация.

Международната изследователска фирма "Алкис" публикува изследване на база данни от сателити миналата година, което показва, че в повечето провинции има драстично намаление на производството на мак между 2022 и 2023 г. Въпреки това се отбелязва, че в Бадахшан обемът на земята, използвана за отглеждане на мак, е нараснал.

Муджахид не разясни причината за смъртта на двамата протестиращи. Местната информационна агенция Tolo News съобщи, че двамата са били убити, когато силите за сигурност са открили огън срещу протестиращите към края на миналата седмица.

ООН критикува талибаните в Афганистан за правата на жените

ООН критикува талибаните в Афганистан за правата на жените

Техен представител обаче няма да присъства на заседание на Съвета по правата на човека в Женева