В Америка тече нещо страшнонещо, което не сме виждали отдавна. Обществото е невероятно разцепено и най-малкото нещо, което може да направи Доналд Тръмп, е да отстъпи. Той просто трябва да се сниши, малко да послуша гражданското общество. Това коментира културологът проф. Ивайло Дичев пред БНР.

Според проф. Дичев бежанците не заплашват сигурността на Америка. Десетки хиляди протестираха по улиците на американските градове и на летищата в САЩ срещу указа на Тръмп, забраняващ на мюсюлмани от 7 страни да влизат в страната. 

По думите на Ивайло Дичев, ударът на 11 септември 2001 г. в САЩ е бил извършен от външни хора. "Саудитци, които нямаха нищо общо с американската територия. Цялата работа е едно мошеничество, което трябва да се разбере добре - подмяна на врага, целите и стратегиите, насъскване на хората към един фиктивен враг, за да може да се укрепи властта на хората в правителството", изтъкна той.

По думите му, психологическият профил на новия американски президент не отговаря на поста, който заема. 

"Много пъти беше описван в американските медии като бебе, нарцис, психопат, човек с огромно его. Аз не съм виждал такова чудо от подигравки. Начело на най-силната страна в света стои един човек, по адрес на когото текат невероятни подигравки. (...) Ще има дебат в английския парламент затова дали да бъде допуснат на английска територия Доналд Тръмп. Представете си това какво означава за най-близките двама съюзници в демократичния свят - САЩ и Великобритания", подчерта анализаторът.