Сенаторите в американския щат Алабама приеха закон, който изцяло забранява абортите на територията на щата, като това е най-строгият подобен закон в САЩ, съобщават американските медии.

Сенатът на щата прие закона с 25 гласа "за", докато шестима се обявиха "против", отхвърляйки изключенията за случаи на изнасилване или кръвосмешение.

Папата: Абортът е като наемен убиец

Папата: Абортът е като наемен убиец

По думите му това е и обезценяване на човешкия живот

Законът сега отива за подпис от републиканския губернатор Кей Айви. Засега тя не е казала дали ще го подпише, но тя е смятана за категоричен противник на аборта.

Активисти се надяват, че това решение ще постави под въпрос историческото решение на Върховния съд от 1973 г., което узакони абортите в САЩ.

Законопроектът беше приет със 74 гласа "за" и трима "против" по-рано този месец в Камарата на представителите (долната камара на местния Конгрес) на Алабама.

Абортът би бил разрешен само при определени обстоятелства, за да се запази здравето на майката.

Аржентина не разреши аборта

Аржентина не разреши аборта

Сенатът на Аржентина отхвърли законопроект за легализиране на абортите

Националната организация за жените нарече забраната "противоконституционна" и настоя, че това е "прозрачен опит да се събере политическа подкрепа за кандидатите, които се обявяват за борба с абортите в предстоящите избори".

Стейси Фокс от неправителствената организация "Планирано родителство" нарече решението "мрачен ден за жените в Алабама и в цялата страна".

В изявление тя каза, че политиците в Алабама "завинаги ще живеят в позор заради този вот, а ние ще се погрижим всяка жена да знае кого да държи отговорен".

Ирландия гласува "за" разрешаването на абортите

Ирландия гласува "за" разрешаването на абортите

Само окръг Донегал гласува твърдо "не"

Републиканският конгресмен Тери Колинс, който подкрепя законодателството, заяви: "Нашият закон казва, че бебето в утробата е човек."

Сенаторът демократ от щата Боби Сингълтън коментира, че законопроектът "криминализира лекарите" и е опит на мъжете "да казват на жените какво да правят с телата си".

Републиканският сенатор Клайд Чемблис, поддръжник на закона, заяви, че той ще позволи на щата "да отиде директно във Върховния съд, за да оспори решението от 1973 г.", което създаде правото на жената да направи аборт.

Кипър разреши абортите

Кипър разреши абортите

Църквата на Острова на Афродита е против