Лидерът на австрийските консерватори Себастиан Курц постигна коалиционно споразумение със "Зелените", за да осигури своето връщане на канцлерския пост и да включи тази лява партия за пръв път във властта. Това съобщиха днес говорителка на "Зелените" и близък до преговорите източник, цитирани от "Ройтерс".

Курц ще задържи новото министерство на труда и семейните въпроси, а "Зелените" - правосъдното ведомство. Ще бъде създадено ново министерство на интеграцията, оглавявано от Зузане Рааб, която е приближена на Курц.

На левите партньори ще бъде дадено суперминистерството, което ще отговаря за околната среда, транспорта, инфраструктурата, енергетиката и иновациите.

Споразумението е сключено три месеца след като на 29 септември Австрийската народна партия на Курц победи на парламентарните избори с 37,5 на сто от гласовете. Тя обаче не спечели парламентарно мнозинство и се нуждаеше от партньор за коалиция. На изборите "Зелените" се класираха четвърти с 13,9 процента.

Очаква тази вечер се двете партии от бъдещата правителствена коалиция в Австрия да направят изявления, посочи "Ройтерс".