Беларус разкритикува остро посолството на Великобритания в Минск за издигането на характерното знаме на дъгата на ЛГБТ общността по случай Международния ден срещу хомофобията, наричайки отношенията между гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални "фалшиви", съобщават британските медии.

В дълго изявление вътрешното министерство на Беларус изтъква, че Обединеното кралство застрашавало "традиционните ценности" на страната.

"ЛГБТ общността и цялата тази борба за "техните права", както и самият ден на общността са просто фалшиви!", отсичат беларуските власти.

Говорителката на британското посолство е отказала да коментира казуса. Хомосексуалността не е незаконна в Беларус, но е табу.

Браковете между хора от един и същи пол не са признати, а правозащитници разкриват, че правителството е засилило репресиите срещу ЛГБТ общността.

Често определяна като "последната диктатура" в Европа, Беларус е управлявана с железен юмрук от президента Александър Лукашенко от 1994 г. насам.

През 2012 г. той обяви, че било "по-добре да си диктатор отколкото гей" след оплаквания за нарушения на правата на човека в страната.

В изявление, публикувано в неделя, правителството обвини Великобритания, че създава "проблеми там, където те не съществуват", посочвайки, че Денят срещу хомофобията, отбелязван на 17 май, никога не е бил с някаква значимост в страната.

"Причината за това е очевидна - преобладаващото мнозинство от беларусите се придържат към традиционните семейни ценности, включително християнските. А подобни изявления са заплаха за тези ценности", изтъкват от беларуското правителство.

Добавя се, че взаимоотношенията между мъжете и жените са "единственият начин за възпроизводство. Без значение по какъв начин гледате на това, но връзката между хора от един и същ пол е фалшива. А същността на фалшивостта е винаги една и съща - ерозията на истината".

Британското посолство публикува видео на флага в профила си в "Инстаграм", използвайки хаштаг за международния ден срещу хомофобията, бифобията, междусексуалността и трансфобията.

Говорителката на посолството отбелязала, че знамето на дъгата обикновено се издига пред сградата на 17 май, като през предходни години беларуските власти не са се оплаквали от това.

Във видео, публикувано в профила на посолството на "Туитър" на 17 май, посланичката Фиона Гиб се оплаква, че фестивалът на гей културата в Беларус срещал "нежелан натиск" от властите, като обявената причина е проблеми със сигурността, което доведе до саркастичен отговор от страна на Гиб.

В миналогодишния доклад правозащитната организация "Амнести интернешънъл" изтъква, че ЛГБТ общността е изправена пред нарастваща дискриминация в Беларус в резултат на репресивните правителствени политики.