В разполагането на руска военновъздушна база на територията на Беларус "няма практически, политически или военен смисъл". Това заяви в интервю за РБК министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей.

Тази тема многократно е била повдигана от различни медии, като в Москва и Минск потвърдиха, че обсъждат такава възможност.

Този път Макей уточнил, че въпросът губи своята актуалност заради развитието на съвременните технологии, а също така се съмнява, че разполагането на военни обекти ще помогне за укрепване на стабилността и сигурността в региона.

В същото време министърът подчертал, че решението на Минск не е свързано с "влиянието на някакви външни сили", а ставало дума само за националните интереси.

По-рано руският му колега Сергей Лавров определи отказа на Беларус да се срещнат "неприятен епизод". В същото време той отбеляза съюзническия характер на двустранните отношения.

Повечето военни бази на Русия в чужбина са разположени в бившите съветски републики. По-специално в Беларус е разположена уникалната радиолокационна станция "Волга", чието предназначение е за откриване на далечни разстояния на изстрелвания на балистични ракети. Големи съоръжения са разположени и в Армения, Казахстан, Киргизстан и други страни.