Белгийската полиция задържа 25 души като част от разследване срещу международна престъпна група, заподозряна, че изпраща китайски жени в Европа и ги принуждава да проституират, съобщава "Асошиейтед прес".

По данни на прокуратурата се извършват обиски на 26 места в страната. Открити са 20 предполагаеми жертви, а един заподозрян е бил задържан в Испания. Акции се провеждат и в испанските градове Аликанте и Барселона.

Всички предполагаеми жертви са от китайски произход, трима от заподозрените са белгийци, а останалите са от Китай.

Прокуратурата посочва, че има все повече китайски секс работници в Белгия, особено в Брюксел.

Предполага се, че престъпната организация е набирала жени в Китай и ги е прехвърляла в Европа, където те са били "сексуално експлоатирани" и принудени да предават по-голямата част от приходите си.

Предполагаемата група за проституция е използвала онлайн платформи за отдаване под наем на стаи, хотели или ваканционни домове и е можело да се уговарят срещи чрез уебсайтове, специализирани в секс реклами. Жертвите често са били местени от едно място на друго из целия континент.

Значителна част от жертвите са нямали статут на законно пребиваващи в страната, което увеличава зависимостта им от престъпната организация. Групировката е придобивала големи парични суми, които са били прехвърляни в чужбина по законен път или нелегално.

Някои от откритите днес потърпевши жени са настанени в специализиран приемен център.

Белгийската полиция е обискирала няколко сгради по време на акциите в Антверпен, Шарлероа, Лувен, Ньофшато и Брюксел.

В разследването са участвали агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие "Евроджъст" и Европейската полицейска служба "Европол".