Губернаторът на Белгород заяви, че на участниците в местната териториална отбрана ще бъде дадено оръжие.

Областният управител Вячеслав Гладков е направил това изявление пред телевизия "Дождь".

"Този отряди за отбрана са три хиляди души, истински мъже, които имат постоянна работа, но са заявили, че са готови да вземат оръжие и да защитят домовете си, семействата, децата, земята, ако се наложи. В продължение на шест месеца се провеждаха много обучения, купихме отлични униформи, оборудване - те са готови", каза губернаторът Гладков.

"Дождь" припомня, че войсковите части в Белгородска област започнаха да се формират през декември 2022 г. По думите на Гладков към тях са се присъединили граждани, които не могат да бъдат призовани в армията поради здравословното си състояние или възрастта си, но които имат боен опит и "голямо желание да защитят домовете си и семействата си в случай на нужда".

Трябва да се отбележи, че в Русия разпространението на оръжия е строго ограничено, а незаконното им притежание е криминално престъпление. Все още не е ясно как регионалните власти ще заобиколят тази забрана.

За масиран обстрел съобщават от Белгород

За масиран обстрел съобщават от Белгород

Трима души са пострадали тази нощ

Гладков заяви, че "въпросът е частично решен и има такава възможност" и не става въпрос за въоръжаване на всичките три хиляди души, а само на някои от тях.

Думите на губернатора показват, че властите изпитват криза с изпращането на войници в Украйна.