В Белград няколко хиляди души протестираха срещу сегашното правителство и президента Александър Вучич, съобщи РТС.

Демонстрацията започна от площада в близост до философския факултет на Университета в Белград. В протестите, отбелязва РТС, участваха и общински съветници.

Отново хиляди сърби протестираха срещу Вучич

Отново хиляди сърби протестираха срещу Вучич

За десети пореден уикенд…

От площада групите от протестиращи минаха през Белград. Някои протестиращи държаха плакати с цитат от изявлението на Вучич, направено през 2012 г .: "Пенсионерите няма да платят нито един динар за предстоящите реформи".

Опозицията обвинява властите в корупция и нарушаване на демократичните принципи. Масови акции се проведоха и в няколко града на Сърбия наведнъж, включително в Нови Сад и Ниш.

Пореден протест срещу Вучич в Сърбия

Пореден протест срещу Вучич в Сърбия

Лошото време не спря недоволните от политиката на управляващите

Протестите в Сърбия започнаха в началото на декември. Причината за тяхното поведение е нападението срещу лидера на опозиционната партия "Левица" Борислав Стефанович. Според опозицията властите са замесени в организацията на нападението. През януари опозиционният марш в Белград събра повече от 10 хиляди души. Акциите в различни градове на Сърбия се провеждат под общия лозунг "Един от пет милиона". Той се появява, след като Вучич обяви, че няма да се поддаде на демонстрантите, дори и да са били пет милиона.

Управляващата коалиция, водена от Сръбската прогресивна партия на Вучич, вече има мнозинство в парламента на страната (165 от 250 места). Следващите национални избори ще се проведат в Сърбия през 2020 година. Последните проучвания, проведени през ноември, показват, че 53,3% от сърбите подкрепят партията на Вучич, докато други партии значително изостават.