Над 10 хиляди души излязоха тази вечер в сръбската столица Белград на протест срещу политиката на президента Александър Вучич, предаде Дойче веле.

Това е седмата поредна събота на протестни акции, в която демонстрантите преминават центъра на града към сградата на държавната телевизия RTS със скандирания "Вучич, иди си", "Вучич е крадец".

Актьорът Бранислав Трифунович, който е сред протестиращите, призова опозиционните партии да представят програма за прозрачно и ефективно управление, която да бъде ориентир за всички политици.

Зад протестното движение стои алианс от опозиционни партии, обхващащ целия политически спектър - от леви до десни политически сили.

По-рано партията на Вучич събра в Белград десетки хиляди сърби при визитата на руския президент Владимир Путин, който посети страната на 17 януари. Критиците на Вучич заявиха, че това е опит да докаже, че има повече привърженици от опонентите си.

Социалните мрежи обаче се изпълниха със снимки на автобуси, организирано превозващи "публика" за визитата на Путин.

Живеещата в Блеград наша сънародничка Мария-Йоана Стоянович написа във Фейсбук, че мнозинството от хората са били платена масовка или принудително изведени под страх от уволнение.

Maria-Joanna Stojadinovich: "Написаното е към колегите ми журналисти, и към приятелите ми, които, вероятно, са видели "величественото посрещане на Путин в Белград". В името на истината: От сутринта в столицата пристигат автобуси с хора от провинцията, сред които голяма част са Роми, от най-отдалечените села и махали в страната, на предното стъкло на автобусите е снимката на Александър Вучич. Идването им е организирано от неговата партия. На всеки е подсигурено или дневни от 3000 до 1000 динара, сандвичи, или 3 литра мляко, или картофи, брашно, литър олио, пък може и пастет с образа на президента... като награда. По израза на лицата им имах чувството, че много от тези хора идват за пръв път в столицата. От държавните предприятия хората са накарани да излезнат и посрещнат президента на Русия под заплахата, че ако не се появят пред храма, ще бъдат уволнени. В някои детски градини родителите, които работят, са замолени да подсигурят грижа за децата си, тъй като работещите там трябва да присъстват на посрещането, за да не изгубят работата си."

Тя допълва, че "държавните медии бълват възторжена информация, но избягват да покажат лицата на хората".