Администрацията на президента Барак Обама не се съмнява, че зад неотдавнашните кибератаки над системата за регистрация на избирателите в САЩ и компютърните системи на Демократическата партия стоят хакери, свързани с Русия.

Това заяви в ефира на телевизионния канал АBС демократът от специалния комитет по разузнаването към Палатата на представителите на Конгреса на САЩ Адам Шиф.

Аз нямам съмнения по този въпрос” – е отговорът му на журналистическия въпрос счита ли, че Руската федерация има отношение към атаките. Адам Шиф допълва и че не мисли, че в президентската администрация има някакви колебания. Демократът не посочва обаче, че на какво се основава тази негова увереност.

Според Шиф американските служби се налага да разработят нови методи на защита на електронните системи. Също така то смята, че Белият дом трябва да предприеме ответни мерки спрямо Русия.

Смятам, че е важно да се създаде фактор на сдръжане, доколкото подобни ситуации се случват все по-често, хакери атакуват нашите демократически институти, те взломяват нашите бази данни."

Миналата седмица телевизия АBC съобщи, че хакери са атакували системата за регистрация на избирателите в почти половината американски щати. За случилото се са били уведомени членовете на специализираните комитети към Конгреса на САЩ, а също и ФБР и Службата за национална сигурност.

Американското разузнаване обвини Русия в активизация на информационна кампания и пропагандата в Европа.

Демократическата партия обвини също Русия за атаката на сървърите им.