В Чешката република събират подписи под петиция за приемане на еврото. Въпреки че е почти сигурно, че петицията няма да докара еврото в страната, добре е да се помисли какво би означавало приемането на европейската обща валута за Чехия. Отправната точка за петицията не може да бъде по-лоша, тъй като в момента всички съответни институции или отхвърлят еврото, или поне не препоръчват приемането му в обозримо бъдеще, съобщава "Инфо.чз".

Именно правителството на Андрей Бабиш категорично отхвърля приемането на еврото. Сред основните причини, поради които прави това, правителството посочва загубата на своята парична политика или задължението да изпрати десетки милиони към европейския механизъм за стабилизиране.

Датата на приемане на еврото в Чешката република дори не е предвидима след срока на настоящата коалиция. В края на миналата година Министерството на финансите и Чешката национална банка препоръчаха правителството да не определи за момента целева дата за влизане в еврозоната. И двете институции отбелязаха незавършения процес на реално икономическо сближаване на Чешката република на равнище ЕС като основна пречка за приемането на еврото.

Ето защо петицията за приемане на еврото се появява в ситуация, в която темата за общата валута е "табу" за съответните институции.

Нещо повече, симптоматично е, че авторите на петицията, които се подкрепят от известни политически фигури, спорят не само с икономически причини, но и до голяма степен с политически. Това не е изненадващо, тъй като все повече хора вече разбират, че еврото е преди всичко политически проект, чиято основна цел е да обвърже ЕС по пътя към по-високо ниво на интеграция.

Един от аргументите на вносителите на петицията е накратко: "Ще бъдем по-добре". Но идеята за стартиране на икономиката е под въпрос. Днес икономиката на Чешката република расте много по-бързо от икономиката на еврозоната и освен това расте по-динамично, отколкото например икономиката на Германия.

Дори аргументите, че еврото ще засили гласа на Чешката република в ЕС и че страната ще бъде по-безопасна, не са от значение. По този начин поддръжниците на еврото предполагат, че явно Чешката република е по някакъв начин маловажен член на ЕС.

Ако беше истината, приемането на еврото нямаше да промени нищо. Също така, според международни проучвания, Чешката република е една от най-безопасните страни в света и не е ясно как отмяната на чешката корона би трябвало да допринесе за сигурността на държавата.

Горното показва, че привържениците на приемането на еврото в Чешката република нямат подходящи аргументи и следователно трябва да прибягват до поетични, политически прокламации.

Като се има предвид, че правителството на Бабиш не включва еврото в програмата за мандата си, ясно е, че целта на авторите на петицията е предимно политическо промоционално събитие, насочено към подобряване на имиджа на Европейския съюз преди изборите.

"Определено не искаме да рискуваме обезценяване на спестяванията на нашите граждани. Напоследък правилата на еврозоната също се промениха значително и е трудно да се прецени какви ангажименти Чешката република би направила след присъединяването си", добави страховете от въвеждането, министъра на финансите Алена Шилерова.

Вътрешните поддръжници на еврото също сочат, че Чешката република вече е готова за еврото и "отговаря на всичко за успешното му приемане". Факт е, че Чешката република изпълнява повечето от критериите от Маастрихт, освен критерия за обменния курс. Въпреки съществуването на еврозоната, несъмнено е полезно да се изпълнят критериите, насочени към ограничаване на бюджетните дефицити и публичния дълг.

Във връзка с приемането на еврото обаче изпълнението на критериите от Маастрихт се проявяват само като обучение по вътрешни задачи, което учителят системно забравя да контролира.

Финландският премиер Сипила: Очаквайте повече кризи в еврозоната

Финландският премиер Сипила: Очаквайте повече кризи в еврозоната

Тя е голямо постижение, но нейното оцеляване зависи от всички нейни членове