Чешкото правителство обмисля варианта да забрани Комунистическата партия на Чехия и Моравия (КПЧМ), предаде АП. Премиерът Петер Нечас съобщи, че неговото правителство е поискало от министерството на вътрешните работи да изготви съдебен иск, който да проправи пътя за забраната.

Той допълни, че кабинетът е взел предвид неотдавнашен анализ на неговия консултативен орган, в който се заключава, че няма юридическа основа за забраната на партията на чешките комунисти. В Чехия само базираният в Бърно Върховен административен съд може да забрани политическа партия по искане на правителството, припомня АП.

В Чехия през последните дни се води ожесточена дискусия дали да се забрани комунистическата партия, припомня "Дойче веле".

Чешкото общество е разделено по въпроса трябва ли да се ликвидира компартията в страната, но привържениците на това решение са мнозинство. Социологическо допитване, проведено през февруари, показа, че за забрана на нереформираната от над 20 години КПЧМ се обявяват 50,1% от отговорилите, като против са 40%. В групата на предпочитащите да няма компартия на политическата сцена в страната са хора на възраст над 30 години, посочва "Радио Прага".

Редица наблюдатели предупреждават за евентуални неблагоприятни последствия за консервативния лагер. Така например известният публицист Иржи Пехе обясни, че след забрана на КПЧМ нейните избиратели ще се преориентират към социалдемократите, и дори могат да вкарат в парламента националистическите партии.

За разлика от много други комунистически партии в региона, които се вляха в редиците на левицата, Комунистическата партия на Чехия и Моравия предпочете да запази твърдата си линия, отбелязва агенцията.