Жителите на град Икике в Чили в знак на протест изгориха палатки, в които живееха нелегални мигранти от Венецуела. Това съобщи местната радиостанция BioBio.

Според нея около 3 хиляди души са участвали в похода срещу нелегалната миграция. Когато протестиращите стигнаха до площада, където стояха венецуелските палатки, група протестиращи ги запалиха. В резултат на инцидента няма пострадали. Венецуелци, живеещи на палатки, казаха пред радиостанцията, че някои от тях са загубили документите си в огъня.

Пореден провал на преговорите за Венецуела

Пореден провал на преговорите за Венецуела

Правителствената делегация не се появи в Мексико

Походът се състоя ден след като полицията насилствено разпръсна мигрантски лагер в Икике, който съществуваше там от няколко месеца. Протестиращите поискаха да се вземат мерки за борба с миграционната криза, изправена пред града. През последните месеци се наблюдава рязко увеличаване на броя на мигрантите от Венецуела, които са влезли нелегално в Чили от Боливия и Перу. След преминаване на границата те често спират в големите градове в северната част на страната.

През последните години Венецуела преживява социално-икономическа криза, придружена от хиперинфлация, девалвация на националната валута и недостиг на стоки от първа необходимост. По данни на ООН около 5,4 милиона бежанци и мигранти са напуснали страната.