Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин предложи да се внесат промени в конституцията на републиката, които лишават украинския език от господстващото му положение и да направят руския език единствен официален, съобщиха ТАСС и "Взгляд", позовавайки се на Донецката агенция, която е цитирала пресслужбата на народния съвет (парламента на ДНР).

"Лидерът на ДНР Денис Пушилин предлага да се внесат промени в чл. 10 на Конституцията на Донецката народна република, които определят статуса на руския език като единствен господстващ в републиката. Тази необходимост е обусловена от интересите на интеграцията на процеса на ДНС с Руската федерация".

Освен това, Пушилин внесе за разглеждане от парламента законопроект, който предлага промени в закона за образованието. Промените предлагат съхраняване на нормите на задължителното изучаване на руски език като държавен, а украинския, като език на другите народи от региона, който ще се преподава по желание на родителите и възможностите на образователната организация.

"Изключение на украинския език от числото на държавните (езици) не намалява неговата значимост и не нарушава правата на гражданите на ДНР, в частност, на използването на украинския език като език за частно общуване", заявиха в парламента.

Припомняме, през юли лидерът на украинската партия "Слуга на народа" Дмитрий Разумков заяви, че жителите на Донбас могат да получат правата за използване на руския език.