Председателят на голямото жури в Джорджия, което разследва опитите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да отмени поражението си на изборите през 2020 г. в щата, каза пред медиите във вторник, че журито е препоръчало повдигането на множество наказателни обвинения, предава Ройтерс.

Председателят на наскоро приключилото работата си специално голямо жури в окръг Фултън, Джорджия, Емили Корс, не обсъди конкретни обвинения на голямото жури в интервюта с медии, включително CNN и New York Times.

"Може да има някои имена в този списък, които не бихте очаквали. Но голямото име, за което всички продължават да ме питат - не мисля, че ще бъдете шокирани", каза Корс пред CNN.

Миналата седмица съдия от Джорджия нареди публикуването на някои откъси от окончателния доклад на специалното голямо жури, което заключава, че някои свидетели може да са излъгали под клетва и което е дало препоръки на прокурорите относно евентуални обвинения за намеса в изборите, показва документът.

Специалното голямо жури няма правомощия да повдига обвинения. За да направи това, окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис ще трябва да потърси редовно одобрение от голямото жури.

Уилис започна специалното разследване с голямото жури малко след телефонното обаждане на Тръмп през януари 2021 г. до щатския секретар с молба да "намери" повече гласове, за да отмени изборната победа на президента Джо Байдън.

Тръмп продължава да твърди, че изборите през 2020 г. са били откраднати от него чрез широко разпространени измами при гласуване. Той отрече да е извършил нарушение и обвини Уилис, избран от демократите, че го преследва по политически причини.

На 2 януари 2021 г. Тръмп се обади на щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер и заяви, че, според него, изборните резултати са фалшифицирани. Тогава изтече запис на разговора.

"Просто искам да намеря 11 780 гласа, което е с един повече, отколкото имаме, защото спечелихме щата", каза Тръмп, имайки предвид разликата от 11 779 гласа, с която Байдън спечели.

Тръмп: Политиката на Байдън в Украйна би довела до Трета световна война

Тръмп: Политиката на Байдън в Украйна би довела до Трета световна война

Доналд Тръмп зове да бъде преизбран за президент на САЩ