Съдия в окръг Фултън, Джорджия, ще оповести публично някои части от доклад от специално голямо жури, което разследва действията на Доналд Тръмп след изборите през 2020 г. в щата, но не и конкретни препоръки за повдигане на обвинение, съобщава Си Ен Ен.

В решението си от понеделник съдия Робърт С.И. Макбърни каза, че въведението и заключението на доклада на специалното голямо жури, както и опасенията, които комисията е имала относно свидетели, лъгали под клетва, ще бъдат публикувани в четвъртък. Част от информацията в тези раздели все още може да бъде редактирана, отбеляза съдията.

Прокурорите в Джорджия разследват активно дали Тръмп или някой от неговите сътрудници е нарушил закона, докато се е опитвал да преобърне поражението му на изборите през 2020 г. в силно оспорвания щат.

Специалното голямо жури, което не може да повдига обвинения, написа дългоочаквания окончателен доклад след седеммесечна работа, която включва интервюиране на 75 свидетели от губернатора на Джорджия Браян Кемп до бившия адвокат на Тръмп Руди Джулиани и сенатора от Републиканската партия на Южна Каролина Линдзи Греъм.

Все още никой не е обвинен по случая и друго голямо жури има право да реши това, след като разгледа този доклад.

Други констатации на специалното голямо жури обаче няма да бъдат публични - особено частите, в които докладът прави препоръки относно потенциални обвинения. Това е така, защото някои от хората, посочени в тези препоръки, може да не са дали все още показания пред голямото жури.

Медийна коалиция, която включва и Си Ен Ен настоява пълният доклад да бъде публикуван.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис предположи миналия месец, че специалното голямо жури е препоръчало множество обвинения и каза, че нейното решение дали да повдигне тези обвинения е "предстоящо".

Обширното разследване на Уилис цели да определи не само дали Тръмп е извършил престъпления, но и дали е имало по-широка престъпна конспирация в опитите да се отменят изборните резултати в Джорджия. През февруари 2021 г. Уилис каза, че разследва потенциални престъпления, включително подбуждане към изборни измами, даване на неверни изявления пред държавните органи, заговор, рекет, нарушаване на клетвата и насилие или заплахи, свързани с изборната администрация.

Разследването в Джорджия започна с проучването на едночасово телефонно обаждане през януари 2021 г. от Тръмп до щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер с молба да "намери" гласовете, необходими на Тръмп, за да спечели щата.

С течение на времето разследването се разшири далеч отвъд телефонното обаждане на Тръмп, за да включи фалшиви твърдения за изборни измами пред щатските законодатели, схемата за фалшиви избиратели, опити на неупълномощени лица да получат достъп до машини за гласуване в един окръг на Джорджия и заплахи и тормоз срещу избирателни служители.

Декларациите на Тръмп: Или избягва да плаща данъци, или не е милиардер

Декларациите на Тръмп: Или избягва да плаща данъци, или не е милиардер

Доналд Тръмп беше първият президент, който не спази традицията да покаже доходите си