Комисия на Камарата на представителите на САЩ публикува данъчните декларации на експрезидента Доналд Тръмп от 2015 до 2020 г. Борбата за публикуването им се води във Вашингтон от няколко години и стигна до Върховния съд. Решението за публикуване бе взето от бюджетната комисия Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Тръмп осъди решението и заяви, че публикуването на декларациите ще доведе до "лоши неща за много хора".

Според публикуваните декларации Тръмп и съпругата му Мелания са платили 1,1 млн. долара данъци през 2018 г. и 2019 г., а през 2020 г. са платили 14 млн. долара, но са успели да си възстановят сумата заради декларирани бизнес загуби.

За 2015 г., 2016 г. и 2017 г. Тръмп не е платил почти никакви данъци поради загуби - общите финансови загуби на компаниите му за този период и за 2020 г. се оценяват на 82 млн. долара. През 2018 г. и 2019 г. семейство Тръмп се е подобрило финансовото състояние и са декларирали доходи в размер на 29 млн. долара.

Съд в Ню Йорк: Компании на Доналд Тръмп са укривали данъци

Съд в Ню Йорк: Компании на Доналд Тръмп са укривали данъци

Развитие на скандала

Много преди публикуването на данъците на Тръмп медиите започнаха да спекулират, че той може да използва финансовите загуби на компаниите си, за да избегне плащания към бюджета.

И преди официалната публикация на декларациите вестник New York Times успя да ги разгледа в рамките на разследване, а документите, публикувани на 30 декември, до голяма степен потвърждават изводите на вестника.

Те разкриват, че през този период Тръмп не е плащал почти никакви данъци. През 2016 и 2017 г. например годишният му данък върху доходите е бил 750 долара, въпреки че Тръмп е милиардер или поне категорично твърди, че е такъв. Според изводите, които прави New York Times, през десет от 15-те години преди избирането си за президент Тръмп не е плащал никакъв федерален данък върху доходите.

Обвиняват Тръмп и децата му в измами

Обвиняват Тръмп и децата му в измами

Паричната гаранция е за $250 млн.

Според Стив Розентал от неправителствената организация Център за данъчна политика, декларациите биха могли да означават, че Тръмп или не е милиардер, или избягва плащането на данъци. Вестник New York Times изказа предположение, че Тръмп използва репутацията си, за да придобива губещи компании, например голф клубове, а загубите им му помагат да избягва плащането на данъци. Тогава Тръмп нарече статията фалшива, а публикуването ѝ - пореден етап от "лова на вещици" на опозицията.

От Ричард Никсън насам действащите президенти на САЩ публикуват данъчните си декларации с цел прозрачност, а и за да покажат, че президентът работи без конфликти на интереси и няма задължения, припомня BBC.

Технически обаче те не са задължени да го правят и Тръмп веднага реши, че няма да спазва тази традиция. През юни 2015 г. той публикува кратка декларация от само една страница, изготвена по думите му, от "голяма счетоводна фирма, една от най-уважаваните". В изявлението се твърди, че състоянието на бъдещия президент е 8 737 540 000 долара.

Тръмп също така обеща да дари цялата си президентска заплата (400 000 долара годишно) за благотворителност. През първите години на своето президентство той го е правил (благотворителните дарения са освободени от данъци), но през 2020 г., според декларацията, това не е така.

След като беше избран за президент обаче, Тръмп започна да твърди, че не може да публикува декларациите си, защото компаниите му се проверяват. Това само по себе си по никакъв начин не пречи на публикуването им, но както в крайна сметка установява комисия на Конгреса, през първите две години от президентството на Тръмп данъчната служба не е извършила никакъв одит на финансите му.

Тръмп твърди, че данъците му са интересни само за корумпираните леви медии и демократите, които са в опозиция.

Тръмп: Рецесия очаква САЩ, ако "ловът на вещици" срещу мен продължи

Тръмп: Рецесия очаква САЩ, ако "ловът на вещици" срещу мен продължи

Демократите може да се опитат да отстранят републиканския президент от длъжност до Коледа